Преминуо Предраг Матвејевић

Један од најважнијих и најпревођенијих писаца и публициста Балкана, али и Европе, преминуо је у четвртак у Загребу, у 85. години. Предра...

Један од најважнијих и најпревођенијих писаца и публициста Балкана, али и Европе, преминуо је у четвртак у Загребу, у 85. години. Предраг Матвејевић рођен је у Мостару 1932. године. Факултет је завршио у Загребу. 
Његове колеге кажу да је француски језик знао боље него многи професори. На париском универзитету „Сорбона” докторирао је компаративну књижевност и естетику 1967, а 1994. стекао право редовног професура. Његов „Медитерански бревијар” преведен је на бројне светске језике, од Токија до Лос Анђелеса, преноси хрватски Вечерњи лист.
Шездесетак угледних италијанских уметника потписало је пре годину дана иницијативу да се Предрагу Матвејевићу додели Нобелова награда за књижевност управо због „Медитеранског бревијара”. Међу зачетницима те идеје био је и  Умберто Еко.
Матвејевић је примио почасне докторате у Француској, БиХ, Италији. Почасни је доживотни потпредседник Међународног ПЕН клуба у Лондону и један од најпревођенијих хрватских аутора у свету.

Povezani članci

vesti 7811961724412445327

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item