Уручене награде „Политике” и „Политикиног Забавника”

Поводом 113. година објављивања дневног листа „Политика” уприличена је свечаност у Скупштини града Београда на којој су традиционално до...

Поводом 113. година објављивања дневног листа „Политика” уприличена је свечаност у Скупштини града Београда на којој су традиционално додељене награде „Политике” и „Политикиног Забавника”. У присуству бројних званица из нашег јавног и културног живота лауреату „Политикине” награде за најбољу изложбу у протеклој години вајару Здравку Јоксимовићу, награду нашег листа (плакету и новчани износ) уручио је Жарко Ракић, в. д. главног и одговорног уредника „Политике”. Здравку Јоксимовићу награда је припала за изложбу „Реанимација уметника – после 30 година” одржану у Кући легата у Београду. Одлуку о награди је донео жири у саставу: Зоран Ерић, кустос Музеја савремене уметности у Београду (председник), Радоња Лепосавић, историчар уметности, Мирослав Карић, историчар уметности и кустос галерије „Ремонт” у Београду, Аница Вучетић, добитница „Политикине” награде 2008. и Марија Ђорђевић, уредник рубрике Култура нашег листа.
У образложењу жирија се истиче да се „Јоксимовићев препознатљив сензибилитет сагледава кроз однос према телу и телесном који код посматрача производи нелагодност у доживљају представљених фигура. На изложби је уочљив и специфичан уметников поступак комбиновања традиционалне вајарске технике с апликацијом нађених утилитарних предмета. У Јоксимовићеве скулптуре уткан је префињен хумор, док новије серије радова отварају и простор за (ауто)ироничну рефлексију друштвених процеса који су нам последњих деценија ’деформисали’ и тела и психу. Јоксимовић је овом изложбом потврдио стваралачку зрелост, али и способност да се заиста ’реанимира’, преиспита своје ауторске позиције и направи нови искорак...”, пише између осталог у образложењу жирија.
Вајар Здравко Јоксимовић (1961), иначе професор на Факултету ликовних уметности у Београду, познат као представник уметничког таласа „Нова београдска скулптура” и као аутор споменика Зорану Ђинђићу у Прокупљу и Исидори Секулић у Београду, захвалио је породици, родитељима и пријатељима, хирурзима и физиотерапеутима без чије подршке, како је рекао не би могао да постигне овај резултат.
„Захвалност дугујем и професору академику Николи Коки Јанковићу и кругу људи који дуго прате то што радим, као и мојим студентима који ме присиљавају да одржим континуитет. Захваљујем и Кући легата у којој сам се осећао као код куће. И на крају захвалност ’Политици’ и жирију који ми је овом наградом указао поштовање и обавезу да у неком периоду који је преда мном будем још бољи”, рекао је Јоксимовић.
Владислава Војновић је за књигу „Аврам, Богдан, воду газе” проглашена једногласно лауреатом 38. конкурса за књижевну награду „Политикиног Забавника”, која се додељује за најбоље дело намењено младима објављено у 2016. години, у конкуренцији 69 дела. Жири је одлуку донео у саставу: позоришни редитељ Небојша Брадић (председник), Владимир Костић, председник САНУ, карикатуриста и илустратор Душан Петричић, композитор Зоран Симјановић и заменик главног уредника „Политикиног Забавника” Петар Милатовић.
Небојша Брадић се као председник жирија за доделу ове награде обратио присутнима:
„Књиге за децу су веома комплексне, као и књиге за њихове старије дупликате, и зато их треба третирати са подједнаким респектом. Прва ствар коју смо уочили јесте да има једноставан језик, пажљиво обликован заплет и позива нас да уђемо у нечији живот. Друго да Владислава Војиновић најпре добро забавља себе, а онда тек особу која има шест или осам година. Треће, то је она врста књиге која се обраћа већини младих читалаца, њиховим родитељима као и њиховим декама и бакама. Али књига ’Аврам, Богдан, воду газе’ чини више од тога... она нас духовито уверава да лоше комуницирамо једни с другима. Она је прича о прихватању чињенице да је сваки живот тесан и да наш једини спас није побећи од тога у другу земљу, друге односе, битке и самопоузданијег себе, већ научити да волимо људе какви смо и ми сами и свет у коме налазимо себе... Владислава Војновић је понудила својим читаоцима магичну форму одрастања”, пише у образложењу жирија „Политикиног Забавника”.
Зефирино Граси, генерални директор „Политике” а. д. и главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника” уручио је плакету и новчани износ Владислави Војновић.
„Захваљујем свом уреднику Горану Петровићу на позиву да напишем ову књигу и „Службеном гласнику” као издавачу јер ми писци често кубуримо с издавачима, чак и кад нас лупају по рамену и кажу да смо одлични писци, а онда неће да нас објаве. Захвалила бих и жирију и господину Брадићу на дирљивим речима које сведоче да ја као писац осећам да ме је неко ко је читао моје дело стварно разумео и да сам допрла до људи који читају. Ми писци за децу имамо ту необичну особину у односу на друге, а то је да имамо читаоце које не можемо да заварамо формом и разним украсима и тачно морамо да пишемо оно мало што знамо. Ми одрасли знамо да скоро ништа не знамо. У књижевности за децу можемо да пишемо само то мало што знамо”, рекла је лауреаткиња у овом свечаном часу.
Владислава Војновић (1965), књижевница и сценаристкиња је и ауторка књиге за тинејџере „Принц од папира”, по којој је снимљен истоимени филм, потом је била косценаристкиња филма „Како су ме украли Немци” (заједно са Светозаром Влајковићем и режисером Мишом Радивојевићем). До сада је добила награде „Раде Обреновић” Змајевих дечјих игара, „Доситејево перо” за књигу „Принц од папира”, признање „Биљана Јовановић” за збирку песама. За роман „Козије уши”  добила је награду „Мирослав Дерета”, била у ужем избору за Нинову награду и добила признање „Стеван Сремац”.
Политика

Povezani članci

vesti 6387255947850699041

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item