Utjecajni američki medij hrvatskog ministra kulture Hasanbegovića prozvao fašistom

Ugledni američki medij, Foreign Policy je objavio tekst u kojem analizira hrvatsku Vladu i u kojem ministra kulture Zlatka Hasanbegovića...

Ugledni američki medij, Foreign Policy je objavio tekst u kojem analizira hrvatsku Vladu i u kojem ministra kulture Zlatka Hasanbegovića naziva fašistom.
''Najnovija članica EU, Hrvatska ima neprikrivenog i tvrdoglavog fašista u svojoj Vladi. Poraj njega desničari iz Poljske i Mađarske izgledaju kao obični mlakonje. Radi se o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, 42-godišnjem povjesičaru koji je na vlast došao u sklopu desničarske koalicije koja je pobijedila na izborima'', stoji u tekstu.
Hasanbegović je bio istaknuta figura u maloj ultra desinčarskoj stranci, a njegov historiografski rad se bavi relativiziranjem i umanjivanjem zločina koje su počinile Ustaše. Osim toga bavi se i rehabilitiranjem njihovih ideja, piše Foreign Policy.
Njegovo imenovanje na mjesto ministra izazvalo je oštre kritike poput onih iz Simon Wiesenthal Centra, židovske udruge za promicanje ljudskih prava. No otkad je došao na mjesto ministra, Hasanbegović je samo potpirivao radikalizam, ukidao novac za nezavisne medije te je otvoreno podržao revizionistički dokumentarni film koji poriče razmjere zločina koji su izvršeni u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Kulturološki rat kojeg predvodi Hasanbegović u ime hrvatskih ultra-nacionalista natopljen je krvlju iz povijesnih balkanskih sukoba, ali ima uznemirujuće implikacije i danas, stoji u tekstu te se objašnjava tko su Ustaše i kakva je bila njihova uloga na ovim prostorima.
Jednom kad je postao ministar Hasanbegović nije gubio vrijeme da revitalizira nacionalističku kulturu. Njegovo ministarstvo je uskratilo male nezavisne medije i civilne udruge od izvora financiranja. Na javnoj televiziji nema više kritičkih glasova koji su s nje izbačeni, stoji u tekstu te se opisuje situacija s napadom na kolumnista Antu Tomića.
Foreign Policy je osnovan prije 40 godina za vrijeme sudjelovanja SAD-a u Vijetnamskom ratu. Cilj mu je bio dati drugi pogled na vanjsku politiku od onog kakav je bio u mainstream medijima. Za Foreign Policy danas pišu neki uglednici poput Dr. Jim Yong Kima, predsjednika Svjetske Banke, bivše američke državna tajnica Madeleine Albrigh.

Povezani članci

vesti 592637787695340404

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item