Šta ako Hrvati i Srbi imaju zajednički jezik?

Serijal regionalnih stručnih konferencija “Jezici i nacionalizmi”, započet nedavno u Podgorici, biće nastavljen 19. i 20. maja u Splitu,...

Serijal regionalnih stručnih konferencija “Jezici i nacionalizmi”, započet nedavno u Podgorici, biće nastavljen 19. i 20. maja u Splitu, a razmotriće problematiku postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog jezika, kao i druge značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka prepliće s identitetskom politikom.
Među učesnicima konferencije u splitskom hotelu Bellevue, koju organizuje Udruga Kurs, najavljeni su prof. dr Igor Lakić iz Crne Gore, književni kritičar Vladimir Arsenić iz Srbije, lektorka Sandra Zlotrg iz Bosne i Hercegovine, dr Mate Kapović, novinar Vladimir Matijanić, dr Jagoda Granić i dr Snježana Kordić iz Hrvatske, koja je i članica radne grupe projekta “Jezici i nacionalizmi”.
Moderator razgovora na temu “Preti li anarhija ako ne propisujemo kako govoriti?” biće 19. maja prof. dr Ranko Bugarski sa Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je takođe član projektne radne grupe.
Učesnici će 20. maja pokušati da odgovore i na pitanje: “Šta ako Hrvati i Srbi imaju zajednički jezik”?
Projekat "Jezici i nacionalizmi" rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerske saradnje beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva.
Nakon prve konferencije, održane u Podgorici 21. i 22. aprila, pa predstojeće u Splitu, serija će biti nastavljena u oktobru u Beogradu i novembgru u Sarajevu.
Namera tog projekta je da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizuje pitanje postojanja četiri “politička” jezika na nekadašnjem zajedničkom jezičkom prostoru u bivšoj Jugoslaviji, kao i druge teme lingvistike u vezi sa pitanjima identiteta.
Prema navodima organizatora, uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji, te formalnom postojanju jezičkih standarda, čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje, a identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile do danas. Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije pokrenule projekat "Jezici i nacionalizmi" u saradnji s radnom grupom koju čine istaknuti stručnjaci u toj oblasti: dr Snježana KordićBožena Jelušić, prof. dr Hanka Vajzović i prof. dr. Ranko Bugarski.
(SEEcult.org)

Povezani članci

vesti 1264411585805662150

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item