Pet godina od smrti Petru Krdua (25.09.1952-30.04.2011)

Već pet proleća vršačkim ulicama ne prolazi više pesnik i ne zaustavlja svoj bicikl pored tek procvetalih jorgovana da se osveži njihov...


Već pet proleća vršačkim ulicama ne prolazi više pesnik i ne zaustavlja svoj bicikl pored tek procvetalih jorgovana da se osveži njihovim mirisom i kao nadahnuće ponese u svoju radnu sobu.Već pet proleća KOV uzalud očekuje svakog jutra u 10 časova svog pesnika i urednika. Petru Krdu sada u nebeskim odajama iščitava knjige iz svoje omiljene biblioteke „Nesanica“ i druži se sa Sioranom, Crnjanskim, Kišom, Popom, Pavićem, Paulom Celanom i drugom sabraćom čije je knjige obožavao i objavljivao u svom KOV-u, često uz ogromne napore i lična odricanja.

KOV će 7. maja 2016. god. obeležiti 5 godina od odlaska svog glavnog urednika i predsednika Petru Krdua, poklonivši mu dar koji će ga sigurno obradovati –dobru knjigu i to baš u biblioteci „Nesanica“. „Venecijanski portret“ Gustava Herlinga-Gruđinjskog je delo sa kojim KOV odaje zahvalnost čoveku koji je bio posvećenik retkih i dobrih knjiga. Krdu je Gruđinskog voleo, a Veneciju je posetio u najranijoj mladosti i učinio je svedokom svog izabranog dvojstva.

U okviru obeležavanja petogodišnjice pesnikove smrti KOV organizuje predstavljanje knjige Vase Pavkovića „Neočekivani pesnici“, zbirke eseja pisane jezikom koji odaje duboko poštovanje prema liku i delu 4 pesnika: Vojislava Despotova, Judite Šalgo, Vujice Rešin Tucića i Petru Krdua. 

O knjizi će govoriti Draško Ređep i autor Vasa Pavković. Promocija knjige održaće se u subotu, 7.maja sa početkom u 17 časova u Narodnom pozorištu „Sterija“. 

Zatim će u domu pesnika u 20 časova biti održan maraton poezije, sve u Krduovom duhu stavljanja poezije na presto voljene kraljice.Vršački glumci i pesnici čitaće Krduove, kao i svoje pesme. Biće izveden i recital iz opusa pesnika Žarka Vasiljevića, a povodom obeležavanja 70 godina od smrti nepravedno zaboravljenog pesnika koji je rođen u Beloj Crkvi i koji je u svojim pesmama opevao Banat i gradove kao što su Bela Crkva, Vršac, Pančevo, Kovin. Pesme Žarka Vasiljevića iz knjige „Život ili ponašanje“ dr Draška Ređepa čitaće Sanja Vukelić i Aleksandar Jovanović. 

Biće to ujedno i promocija knjige –antologije o književnom Novom Sadu, odnosno o Jakovu Ignjatoviću, Aleksandru Tišmi i već spomenutom Žarku Vasiljeviću, glavnog i odgovornog urednika KOV-a Draška Ređepa. O knjizi će govoriti književni kritičar Viktor Škorić i autor. 

Na kraju biće predstavljen najnoviji broj časopisa „Kovine“. Sanja Vukelić i Aleksandar Jovanović pročitaće fragmente iz zanimljivog i bogatog sadržaja časopisa kome su doprinos dali sledeći autori: Federiko Garsija Lorka, Gustav Herling-Gruđinjski, Konstantin Nojka, Luis Bunjuel, Petru Krdu, Žarko Vasiljević, Draško Ređep, Nenad Šaponja, Đorđe D. Sibinović, Radmila Lazić…

Povezani članci

vesti 5731577254789784609

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item