Kritička prolegomena o razmeđi dva veka

Knjiga kritičara, istoričara i teoretičara srpske književnosti, univerzitetskog profesora Stojana Đorđića "Irealističko doba - Srps...

Knjiga kritičara, istoričara i teoretičara srpske književnosti, univerzitetskog profesora Stojana Đorđića "Irealističko doba - Srpska književnost od 1990. do 2010" prvi je pokušaj književnoistorijskog i kniževnokritičkog sagledavanja srpske književnosti na razmeđi 20. i 21. veka, ocenjeno je juče na predstavljanju ovog dela, čiji je izdavač Službeni glasnik. Sociolog Slobodan Antonić rekao je da je reč o knjizi s provokativnom tezom, jer autor ove dve decenije na razmeđi milenijuma vidi kao posebnu epohu u srpskoj književnosti.

Za knjigu na kojoj je radio od 2010. Stojan Đorđić kaže da po žanru "kritička prolegomena" - nova forma koja objedinjuje kritičko i istorijsko sagledavanje književnosti.

Đorđić novu književnu epohu dovodi u vezu sa širim društvenim, političkim i istorijskim kontekstom u svetu i u Srbiji koji se, prema njegovoj oceni, ogleda i u promenama u srpskoj književnosti tog doba - slabljenju postmodernizma, napuštanju mimetičke poetike i prelasku na irealističku književnost. On kaže da je njegova teza je "na tragu periodizacije srpske književnosti koju je dao profesor Jovan Deretić", s tim što bi gornja granica irealističke epohe mogla da se pomeri na 2015. ili 2020. zavisno od daljeg razvoja književnih tokova, jer se već pojavila grupa pisaca poput Dejana Stojiljkovića, Vladimira Kecmanovića, Ivane Mihić, koji ne pišu kao irealisti.

Irealisti, kako je naglasio Đorđić, nikad nisu prihvatili poetiku posmodernizma - njenu ekvidistancu prema svim fenomenima stvarnosti i amputiranu emocionalnost. Oni pišu o stvarnosti, ali onoj koja ih pogađa - građanskim protestima 1996-97, NATO bombardovanje SRJ.... Stvorili su književnost, prema oceni književnih kritičara, sa prvorazrednim umetničkim efektom i izuzetne estetizacije, koja ne zaostaje za prethodnim epohama.

U knjizi su obrađena dela: Pavla Ugrinova, Vidosava Stevanovića, Miodraga Pavlovića, Radovana Belog Markovića, Vladimira Arsenijevića, Milisava Savića, Dragana Jovanovića Danilova, Gorana Petrovića, Nikole Miloševića, Jovice Aćina, Novice Tadića, Zorana Bognara, Radoslava Bratića, Dragana Lakićevića, Igora Marojevića, Lasla Blaškovića, Miodraga Pavlovića..., kao i Milorada Pavića i Svetislava Basare, koji su, kako tvrdi autor, bliski irealistima, iako su posmodernisti.

Povezani članci

vesti 739477455271612410

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item