POSLE niza pritisaka nove hrvatske vlasti, Oliver Frljić odlazi sa mesta intendanta riječkog HNK i angažovaće se u projektu promocije Rijeke kao evropske prestonice kulture. Vest za hrvatske prilike nije iznenađenje, nakon što je nova vlast smenila više od sedamdeset urednika i novinara Hrvatske televizije, ukinula finansiranje nezavisnim medijima i drastično smanjila sredstva za pozorište "Ulisis". Najoštriji kritičar sadašnje desne vlasti, između 4.500 kulturnih radnika Hrvatske koji traže smenu ministra Zlatka Hasanbegovića, Frljić je ostavku obrazložio i smanjenjem novca za riječko pozorište, koje je nemušto obrazloženo "argumentom" da nije predviđen kvalitetni program. 
- Ovo smanjenje sredstava od strane ministra Hasanbegovića jasan je signal da će opstruisati i projekt Rijeke kao prestonice kulture - smatra Oliver Frljić.
Na njegovo mesto trebalo bi da dođe Marin Blažević, jedan od najbližih saradnika istaknutog reditelja. Međutim, to treba da potvrdi i Ministarstvo kulture, pa će se igra za prvog čoveka riječkog pozorišta nastaviti.
Argument da program HNK-a nije celovit, Frljić demantuje tvrdnjom da se priprema Krležino delo "Hrvatska rapsodija" i ironično poručuje da bi možda bilo bolje da su predvideli adaptaciju romana Ante Pavelića "Liepa plavka". U planu je i Orvelova "Životinjska farma", Bulgakovljev "Majstor i Margarita", Euripidove "Bakhe", adaptacija romana Vedrane Rudan "Kurva", dramski tekstovi Nataše Antulov i Kriste Volf, pa zato smatra da otpada argument Ministarstva kulture da na repertoaru nema relevantnih dela.
NI "ZAREZ", NI ŠERBEDžIJA
MINISTARSTVO kulture obustavilo je i finansiranje kulturnog časopisa "Zarez", koji prestaje izlaziti, a novac nije predviđen ni za izlaženje italijanskog lista "Glas naroda". Drastično je smanjeno i finansiranje "Ulisisa", a Rade Šerbedžija kaže: - Voleo bih da se iza odluke o "Ulisisu" krije politička pozadina, jer ovo pozorište i HNK su na samom vrhu hrvatskog pozorišta.

- Ministar Hasanbegović trebao bi da shvati da sva hrvatska kultura ne može da stane pod njegovu ustašku kapu - kaže Frljić, aludirajući na fotografiju iz devedesetih godina na kojoj se Hasanbegović slikao sa ustaškom kapom na glavi.
Frljić, koji uživa veliki ugled u evropskim pozorišnim krugovima, kaže da će Evropu da upozorava na kulturocid koji provodi ministar Hasanbegović, ali i na fašizaciju Hrvatske. Poziva i kulturne radnike da podignu šator ispred ministarstva, po uzoru na onaj koji su 555 dana imali branitelji i da na taj način protestuju protiv politike koja se vodi u Hrvatskoj.
- Rijeka bi, ako realizujemo sve što smo predvideli za vreme kada će da bude evropska prestonica kulture, mogla da postane pozorišni brend u Evropi - ističe reditelj. - Najavljeni su brojni projekti u HNK Rijeka, bez obzira na to što je manje para došlo iz Zagreba. Tako se upravo realizuje saradnja sa Slovenskim mladinskim gledališčem, predviđeno je gostovanje na Bitefu, te turneja riječkog pozorišta u Beču, Cirihu i Berlinu.