Fantomke u Petnicu!

Za nekog beznačajna, za nekog vest jednaka crvenom alarmu: „Iako već treću nedelju ne organizuje programe za učenike, iako je broj preds...

Za nekog beznačajna, za nekog vest jednaka crvenom alarmu: „Iako već treću nedelju ne organizuje programe za učenike, iako je broj predstojećih prolećnih aktivnosti prepolovljen zbog sve tanjeg dinara koji nužno odlazi na održavanje nekretnina umesto za rad sa mladima, Istraživačka stanica Petnica pokušava da pronađe nove sponzore kako ne bi morala da otkaže SVE prolećne i letnje seminare." Da prevedem: najstarijoj i najprestižnijoj naučno-istraživačkoj ustanovi za mlade naučnike u Srbiji preti gašenje!

Hoće li pronaći sponzore? U sve intenzivnijoj tendenciji države ka obezdržavljenju vlastitih obaveza, ali zato održavljenju zahteva da se ispune obaveze prema njoj, država je definitivno prestala da bude sponzor na koga se može računati. Dobro, precrtajmo je onda. Fik-fik! kao u onom mini-rialitiju na Travel kanalu, gde bračni par u selidbi na novu životnu destinaciju bira kućicu-slobodicu između tri ponude koje im predoči lokalni agent za nekretnine. Precrtaju jednu, pa važu preostale dve.
Aha, a koje su, onda, preostale dve ponude?
U slučaju Petnice nema ponuda, postoje samo mogućnosti. Prva je naučno-fantastična, a podrazumeva humanu reakciju privatnog kapitala u liku vlasnika trgovinskog lanca ili, možda, vlasnika kombinata za preradu šećerne repe, s nadom da će reč nauka izazvati pozitivan odziv u nervnim ćelijama nekog od njih. Druga mogućnost je realnija i s nogama na zemlji... pardon, s fantomkama na tintari. Naime, već ove noći moglo bi da uleti 30 spodoba sa najlon čarapama navučenim na glavu – i trajno, za državu najbezbolniji način, reši problem petničkog miksališta nauke. Vezuju za stolicu direktora Istraživačke stanice Vigora Majića i oduzimaju mu mobilni telefon. 
Decu-istraživače sateruju u mračnu učionicu, naređuju im da drže jezik za zubima, ništa da ne gledaju i kasnije više ništa da ne istražuju. Ni naučno, a naročito ne identitet manekena s najlon naglavcima. Tri bagera, s džinovskim fantomkama navučenim preko šofer-šajbne, do temelja ruše Istraživačku stanicu. Pred zoru, a pre prvih sunčevih zraka koje bi mogle spržiti paradržavne vampire, ovi odlaze. Deca oslobađaju direktora, zovu policiju, pa komunalce, pa predsednika mesne zajednice, pa lokalnog gradonačelnika, pa premijera, ali bivaju redirektovana na jedan te isti broj, s kojeg automatska sekretarica u loopu ponavlja: „Molimo sačekajte, sve je pod kontrolom. Svi operateri zaduženi za Petnicu zauzeti su Beogradom na vodi. 
Ali, za vas imamo radosnu vest: očekujte uskoro prve informacije o Valjevu na vodi...“
Sve mi se više sviđa ova ideja: sravniti Petnicu zarad opšteg dobra, glamurozne crnpuraste budućnosti i uz ćirilicu koju ćemo čitati sdesna ulevo. Malo li je? E pa da znate, malo je. Moraće još toga da se ruši. Ionako najpametniji odmah odu, zašto im još i s raznim Petnicama pomagati u opamećivanju? Zato:

„R-r-r-r-razvaljuj!“

Zoran Modli


Uzgred: 
Vlada Srbije poništila je Konkurs za finansiranje naučnih projekata za naredne četiri godine.
Konkurs je Ministarstvo prosvete raspisalo 13. aprila, da bi potom pred Vladu stiglo rešenje o poništavanju konkursa sa obrazloženjem da nije objavljen u skladu sa pravnim procedurama, kao i da je u suprotnosti sa drugim zakonima i Ustavom.
Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ima rok od 90 dana za objavljivanje novog konkursa, a svih 11.000 istraživača nastaviće da se finansiraju do kraja godine preko dosadašnjih projekata.

Povezani članci

zaštitnik građana 4139300012177247762

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item