Тасовац: Завршили смо послове које претходници нису

Од 12. до 21. маја широм Србије манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” Министар културе и информисања Иван Тасовац изја...

Од 12. до 21. маја широм Србије манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”

Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је поводом манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, која ће бити одржана од 12. до 21. маја широм Србије, да „музеји у нашем времену не треба да буду маузолеји, него места сусрета, дијалога, учења и уживања”.
Тасовац је, на конференцији за новинаре, рекао да су представници музеја који су иницирали ову манифестацију која се ове године одржава другу годину заредом, препознали да је једна од најважнијих ствари да се наше културно благо учини доступним што ширем кругу људи.
Он је рекао да ће ова манифестација бити отворена у реновираној Манаковој кући.„Импресивно је да ће већ у другој години, десет дана, од десет до десет, на 144 локације у Србији, 80 музеја, у 55 места у Србији, отворити своја врата за посетиоце, не само да дођу и виде изложбу, него да постану наши активни саборци у томе како ће да изгледају наши музеји у 21. веку”, рекао је Тасовац.
На питање новинара када ће бити завршено реновирање Народног музеја у Београду, Тасовац је одговорио да је, тендерском документацијом, предвиђен рок за завршетак радова 542 дана. Он је подсетио да је прошле године завршена рестаурација фасаде Народног музеја што је био „јако компликован и деликатан посао” и додао да је више од 200 прозора рестаурирано.
На питање да ли ће остати министар у саставу нове Владе, Тасовац је одговорио да ће мандатар одредити ко ће бити министри у Влади Србије, као и да је задовољан својим радом, иако је увек могуће радити боље и више. „Мени се чини да је премијер био врло јасан, пошто се и њему стално постављају та питања. Мислим да је тренутак да почнемо да се понашамо онако како се институционално и треба понашати. Потребно је да се формира парламент, а после ће мандатар одредити ко ће бити министри у Влади Србије”, рекао је Тасовац и додао да је постављено питање да ли очекује да ће и даље бити министар „крајње неочекивано и врло оригинално”. 
На питање колико је задовољан оним што је учињено у ресору културе и информисања током његовог мандата, Тасовац је казао да увек може да се уради боље и више. 
„Не верујем да је мој субјективни осећај информација од јавног значаја. Увек може да се уради више, увек може да се уради боље, али када погледам шта смо ми све наследили од наших претходника, могу да кажем да ми је била велика част и сматрам за привилегију што смо завршавали и што ћемо завршавати све оне послове које наши претходници нису”, рекао је он. 
На питање да ли то значи да ће његовим наследницима бити много лакше Тасовац је казао да је ће новинарка добити „цветић у свешчицу за овакву формулацију питања”. Директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић је нагласила да је тема овогодишње манифестације „Мој музеј, мој град” и у фокусу је Међународног дана музеја.

Према њеним речима, ова тема је пројекат Министарства културе и информисања Србије „Градови у фокусу”.
Борић Брешковић је навела да манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја.
Она је рекла да су се ове године организовали боље него претходне и окупили градове од Александровца до Шида и најавила да ће само првог дана манифестације бити отворено 14 изложби на територији Србије, док ће у току манифестације бити отворено више од 40 изложби.
Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски рекла је да ће у овој манифестацији у Војводини учествовати 14 градова и 30 установа.

Povezani članci

vesti 1281970567951508086

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item