"Кото" обнавља Народни музеј

У поступку јавне набавке, тендерска комисија донела је одлуку да се извођење радова на рестаурацији, санацији и адаптацији зграде Народн...

У поступку јавне набавке, тендерска комисија донела је одлуку да се извођење радова на рестаурацији, санацији и адаптацији зграде Народног музеја повери групи понуђача чији је носилац београдски "Кото". У послу процењеном на готово 899 милиона динара (без ПДВ-а), учествоваће и "Термоинжењеринг", ТВИ и "Топвуд", сви регистровани у Београду. Како "Новости" сазнају, ових дана истиче рок за евентуалне жалбе, а уколико их не буде, очекује се да би ускоро могао бити потписан и уговор. То је први корак у обнови националне институције, на коју се чека већ 13 година. 
"Кото" је прошле године успешно обавио реконструкцију фасаде Народног музеја, на 4.200 квадратних метара, уз замену 276 прозора. И "Термоинжењеринг" је фирма са искуством у обнављању културних установа (изводили су радове на Југословенском драмском позоришту, Позоришту на Теразијама, Музеју ПТТ-а).
Послови који су предвиђени за обнову здања на Тргу републике, изграђеног 1903, а последњи пут адаптираног 1966, подразумевају грађевинско-занатске радове на свим етажама. То укључује и замену дотрајалих инсталација, увођење нових савремених система, санацију и адаптацију крова, али и простора намењених за смештај и презентацију културних добара. Зато је тендер и био расписан за 22 засебна пројекта, два елабората и један синхрони план инсталација. Све то заједно чинило је 33 свеске, а тендерска документација штампана је на 1.655 страница.
Када обнова буде завршена, збирке наше националне културне ризнице биће изложене на чак 5.300 квадратних метара, што је 47 одсто од укупне површине здања од 11.180 квадрата. У зграду ће посетиоци улазити из Васине улице, а по обиласку, излазити на Тргу републике. Паралелно са реконструкцијом, запослени у музеју који баштини 450.000 историјско-уметничких дела радиће и на новој сталној поставци.
ПЕТ ПОНУЂАЧА ЗА МСУ
У ТОКУ је и тендер за реконструкцију зграде Музеја савремене уметности. Тендерска комисија је 26. априла отворила понуде. За овај посао јавило се пет понуђача, а по Закону о јавним набавкама у року од 25 дана, комисија ће се одлучити за оног кога процени да даје најбоље услове.

Povezani članci

vesti 813391782762967332

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item