Светски скуп византолога у августу у САНУ

Новоизабрани редовни чланови Српске академије наука и уметности одржаће своје приступне беседе од 10. до 12. маја, који ће потом бити и ...

Новоизабрани редовни чланови Српске академије наука и уметности одржаће своје приступне беседе од 10. до 12. маја, који ће потом бити и објављени у књизи, речено је у Академији, где су најављени и остали догађаји и научни скупови у наредна три месеца у овој установи.
Беседе ће изнети Душица Лечић Тошевски, Јасмина Грковић Мејџор, Миљко Сатарић, Зоран Кнежевић, Дeјан Поповић, Душан Теодоровић Милена Стевановић, Славко Ментус, Ђорђе Радак, Небојша Радуновић, Миро Вуксановић, Коста Чавошки, Часлав Оцић, Михаило Војводић, а Петар Омчикус ће изложити неколико својих слика.
Академик Љубомир Максимовић, председник Српског комитета за византологију, најавио је да је посебна част што ће 23. међународни конгрес византолога бити одржан у Академији у периоду од 23. до 26. августа, чији је покровитељ Унеско, а у истом месецу планиране су изложбе „Византијско градитељство као инспирација српских неимара новијег доба” проф. др Александра Кадијевића, и „Свет српске рукописне књиге 12–17. века”.
– Чланови Српског комитета за византологију и сви византолози и медиевисти Србије поносни су што је управо Београдској византолошкој школи трећи пут поверено организовање таквог конгреса. Топлом добродошлицом очекујемо византологе из читавог света, њих 1.400, и наших стотину, који ће својим учешћем допринети овој важној размени мишљења и идеја и сумирати стање у данашњим византолошким истраживањима – наглашава Љубомир Максимовић. Према његовим речима, предстојећи конгрес нарочиту пажњу посветиће продубљивању разумевања Византије, чије су идеологија, ерудиција, уметност и култура дале суштински допринос развитку Европе до наших дана.
У јуну ће у Академији бити одржан скуп „Наука и привреда у Србији”, као и специјалистичка конференција о подземним водама. У истом месецу у Галерији науке и технике посетиоци ће моћи да погледају изложбу „Мала историја српске бродоградње” из збирке Машинског факултета у Београду, и поставку „Градина на Јелици – 30 година археолошких истраживања”.
„Тесла за сва времена” назив је научног скупа који ће бити одржан у јулу, поводом 160. годишњице рођења Николе Тесле.
У Галерији САНУ понедељком и четвртком у 18 часова одржавају се концерти класичне музике, а улаз на њих је слободан.
Издвајамо да ће 5. маја наступити добитници првих награда на претходном такмичењу младих музичара „Петар Коњовић”, 26. маја свира пијаниста Небојша Максимовић, а 12. маја је вече младих српских композитора 21. века. На програму су дела: Драшка Аџића, Владимира Трмчића, Јанка Васиљевића, Луке Чубрила, Станиславе Гајић, Марка Ковача, Александра Бељаковића, Марка Атанацковића, Владана Гецина, Ане Крстајић, Игора Андрића и Павла Гавриловића.

Povezani članci

vesti 2851288185473464133

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item