Studenti desničari blokirali Rektorat

Aktivisti organizacije "Studentski front" zauzeli su danas jednu od sala Rektorata Beogradskog univerziteta, zahtevajući odust...

Aktivisti organizacije "Studentski front" zauzeli su danas jednu od sala Rektorata Beogradskog univerziteta, zahtevajući odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima se, kako tvrde, ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem "sufinansiranja" po linearnom modelu obračunavanja školarina.

Najavljena reforma, prema njihovom mišljenju, predstavlja diskriminaciju studenata iz materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji.

Saopštavaju da je cilj zakonskih izmena dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.

Dalje objašnjavaju da je zauzimanje jedne od sala Rektorata još jedan korak u "odbrani automonije" te institucije, koja je, kažu, više puta bila povređena.

To je, navode, bio slučaj i prilikom nedavnog gostovanja šefa delegacije EU Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, kada je došlo, kako tvrde, "do hapšenja onih koji su na miran način protestvovali zbog toga".

Najavljuju dalju borbu svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija, koja se provodi, kako kažu "indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika EU i NATO pakta".

Blokadom Rektorata, poručuju iz te organizacije, obeležavaju i Dan studenata 4. april.

Povezani članci

vesti 7184875601397475069

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item