"Nomad" Snežane Radojičić - nova knjiga BKG

Od danas pa do 4. maja možete naručiti knjigu Nomad 1 u pretplati, po ceni od 5 evra. Naručivanje je preko mejla ciklonomad@gmail.com ...

Od danas pa do 4. maja možete naručiti knjigu Nomad 1 u pretplati, po ceni od 5 evra. Naručivanje je preko mejla ciklonomad@gmail.com
Neki od vas pratili su odlomke koje sam povremeno objavljivala, ali svejedno, evo ukratko o knjizi:
Zbog preobilja materijala a i sklonosti epskom pripovedanju, ispostavilo se da je bolje da umesto jedne knjige od možda i hiljadu stranica, napišem nekoliko manjih. Tako sam došla na ideju o svojevrsnoj putopisnoj ediciji pod naslovom NOMAD — Knjiga 1, Knjiga 2… Prema orijentacionom planu, da bih stigla do trenutka sadašenjeg, moraću da ispišem desetak nastavaka. Dobra strana je što će svaki moći da se čita kao celina za sebe, nezavisno od ostalih, mada će tek svi zajedno — u nekoj projektovanoj budućnosti — davati potpuni uvid u ovo moje, sada već epsko putovanje.
Knjiga Nomad 1 je nastavak romana Zakotrljaj me oko sveta, ali samo utoliko što se početak njene radnje nadovezuje na završetak prethodne priče i što je pripoveda isti putopisac. I stilski i tematski sasvim je drugačija.
Nomad 1 govori o mom dvomesečnom pedalanju kroz Tursku u martu i aprilu 2012. Za moto knjige uzela sam reči Isidore Sekulić:
“Čovek je nomad po srcu svom, po misli svojoj, po idealima svojim. On je nomad po volji božjoj koja ga je stavila među ogromna prostranstva neba i zemlje. Davnašnja i današnja strast, da se leti, putuje bez putanja i stanica i granica, to je proboj nomadstva čovečje prirode. Volja božja: to su staze i reke, putovanja i sretanja i nizovi života i drugova.”
Tako su u središtu priče ljudi koje srećem, moji odnosi sa njima, njihove sudbine i ono što o njima saznajem, kao i lekcije koje dobijam u tim susretima, a koje su ponajviše vezane za moje predrasude i stereotipe o pojedinim narodima i kulturama, kao i o samim ljudima, njihovim namerama i postupcima. Tokom tog putovanja, i ja se menjam, pa od ustrašene i zabrinute cikloputnice koja se jedva usudila da zapedala sama, tokom kotrljanja po Turskoj izrastam u iskusnog nomada koji je naučio kako da svugde sebi nađe dom.
Radnja se dešava na prostoru između mediteranske i crnomorske obale, na anadolijskom platou. Putovanje koje prati počinje u Antaliji, pa preko Karamana i Konje vodi u Kapadokiju, odakle se nastavlja istočno ka Šivasu i zatim, duž obale Crnog mora, uz de-tur radi posete manastiru Sumela, završava se na gruzijskoj granici. Na tom prostoru smešteni su mnogi dobri ljudi, derviški red mevlanista, kapadokijski vilenjački dimnjaci, ‘noćni život’ mladih Turaka u gradovima, kurdski studenti nacionalisti i ostali, hrišćanski manastiri i rimske iskopine, i, naravno, zadivljujuća priroda. O svemu tome govori Nomad 1.
Usudiću se da kažem da će oni koji su voleli Zakotrljaj me oko sveta, još više voleti knjigu Nomad 1. A oni koji su imali zamerke na prethodni roman, ovim će verovatno biti mnogo zadovoljniji.
Knjiga izlazi za dve-tri nedelje, odnosno, najkasnije do kraja aprila. U maju i junu biću na Balkanu da bih je promovisala. Za sada, zakazala sam 40-ak tribina, a primerci knjige moći će da se preuzmu i lično pre ili posle prezentacija, u bilo kom gradu.
Od danas, počinje pretplata na ovo izdanje i traje do 4. maja. Cena je 5 evra ili 600 rsd, dok će kasnije koštati više. Knjiga može da se naruči preko mejla ciklonomad@gmail.com, a u odgovoru ćete dobiti i sve informacije o tome kako, gde i kad ćete moći da je preuzmete.
I na kraju da dodam da su crteži i idejno rešenje korica moje delo, a veoma sam ponosna na to kako je ilustrator i dizajner Branislav Cimeša sve to upakovao tačno prema mojoj zamisli. Bukvalno, ova knjiga je moje čedo. 
smile emoticon
Zahvaljujem lektorki Jelena Dimitrijevic koja je odlično utegla rukopis, uredniku Dušanu Gojkovu koji me je obodrio svojim mišljenjem o knjizi, kao i Balkanski književni glasnik kao izdavaču.
Povezani članci

vesti 6728770852762896818

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item