"Kvantitet u književnosti Srbije nije nužno i kvalitet"

Glavna poruka sa Tribine "Ninova nagrada u Vojvodini", koja je održana večeras u Holu zgrade Pokrajinske Vlade u Novom Sadu, je ...

Glavna poruka sa Tribine "Ninova nagrada u Vojvodini", koja je održana večeras u Holu zgrade Pokrajinske Vlade u Novom Sadu, je da kvantitet u književnom stvaralaštvu u Srbiji nužno ne znači i kvalitet.

To smatra i urenik kulture u NIN-u Dragan Jovićević koji bio konferansije pomenute tribine i koji je nakon njenog završetka rekao Tanjugu da se u Srbiji stvorila spisateljska scena u kojoj je ogromna razlika u kvalitetu i kvantitetu. 


"Ideja jeste da se stručni kadar koji čine književni kritičari, pisci poezije i proze, okupi i kaže šta je u novom vremenu dominantno kod knjizevnog žanra i književne poetike i koje su to novi trendovi koji se pojavljuju i nameću nove pravce na srpskoj književnoj sceni", rekao je Jovićević. 

On je kazao da je posle Živojina Pavlovića i Dobrice Ćosića koji su dva puta nagrađivani NIN-ovom nagradom prošle godine tom nagradom po drugi put nagrađen Dragan Velikić. 

"Nagradu ne dobijaju pisci već romani i NIN-ova nagrada se dodeljuje za najbolji roman na srpskom jeziku, a Velikić je jednostavno prošle godine imao najbolji roman i zasluženo je po drugi put dobitnik prestižne nagrade", istakao je Jovićević. 

Tokom tribine bilo je reči i o materijalnom položaju književnika u Srbiji, kao i o odnosu književnika sa prostora bivše SFRJ i književnih nagrada koje se dele u novonastalim državama uz konstataciju većine učesnika da je NIN-ova nagrada najprestižnija.


Tanjug

Povezani članci

vesti 1864380440698128212

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item