Фалсификати Лубарде и Куна у Кнез Михаиловој?!

Изложба слика у београдској Кући легата узбунила познаваоце ликовне уметности. Љубица Миљковић: Радови вређају уметност. Никола Кусовац: М...

Изложба слика у београдској Кући легата узбунила познаваоце ликовне уметности. Љубица Миљковић: Радови вређају уметност. Никола Кусовац: Многа дела нису ни видела ауторе. Светлана Јовичић: Све су то оригинали

Изложбу "Између сећања и заборава - Дела из колекције Јовичић", која се до четвртка одржава у Кући легата, по мишљењу многих угледних зналаца сликарства, што пре треба заборавити. Они, наиме, тврде да су дела из колекције породице Јовичић, потписана именима најпознатијих уметника из бивше Југославије - фалсификати. Због наводног обмањивања јавности, траже да се изложба што пре затвори, а кривци изведу пред лице правде.

На изложби су приказана дела са потписима Богдана Шупута, Ђорђа Андрејевића Куна, Малише Глишића, Игњата Јоба, Надежде Петровић, Петра Лубарде, Анђелије Лазаревић, ћерке нашег књижевника Лазе Лазаревића, Љубице Цуце Сокић... У Удружењу галериста и колекционара Београда тврде да су бар две трећине радова од осамдесет слика "вулгарни фалсификати".

- Запрепастила сам се чињеницом да су сви експонати наивно погрешно приписани врло значајним сликарима - написала је историчарка уметности Љубица Буба Миљковић у писму Филипу Брусићу Ренауду, директору Куће легата. - Тешко ми је да употребим реч фалсификат, јер овај појам некад подразумева вешту израду копије која може да заведе неуке, на први поглед чак и стручњаке. Радови који су представљени вређају уметност и уметнике, урушавају углед не само установе на чијем сте челу, него историје уметности, музеологије и оних који су учествовали у реализацији ове срамне изложбе и њеног каталога.

Љубица Миљковић тражи од директора да одмах затвори изложбу, повуче каталог из продаје и извини се обманутој публици:

- То би доказало да нисте свесно или намерно учествовали у превари која би могла епилог да нађе на суду, јер само лажна слика Надежде Петровић, која после "експертизе" ваше установе вреди више од 50.000 евра, помаже некоме у одлуци да је откупи од колекционара.

ЛАЖНИ ЛОГО МИНИСТАРСТВА

Као једног од главних "криваца" за организацију ове изложбе, стручњаци, колекционари и галеристи видели су Министарство културе, које је наводно финансирало овај пројекат. На позивницама и каталогу налази се лого овог министарства. - Не знамо да ли ћемо добити новац из Министарства за ову изложбу. Пријавили смо се на конкурс, али још нема резултата - каже Светлана Јовичић. - Ако добијемо та средства, питаће нас у Министарству зашто нема њиховог лога на промотивном материјалу.

Историчару уметности Николи Кусовцу телефон се усијао. Са свих страна му стижу протести. Зову га колекционари, галеристи, колеге, љубитељи уметности...

- Тешко је рећи да су ово фалсификати. То су рђава преписивања и да би било убедљивије стављени су потписи. На изложби је неколико радова хрватских аутора, који нису видели те ауторе. Вилко Гецан, Игњат Јоб, Влахо Буковац - каже Кусовац. - Ово је ружан рефлекс и ружна порука која се шаље из Београда у Хрватску, са препоруком најстручнијих лица и из велике установе. Не желим ни да говорим шта су подметнули Босанцима и Македонцима.

Предговор у каталогу написала је др Ирина Суботић, историчарка уметности, а текст њена колегница проф. др Дијана Метлић. Оне су, по мишљењу чланова Удружења и галериста, на тај начин дале "легитимитет представи и потанко описале свако (не)дело понаособ".

- Многи људи не знају шта је право, а шта криво - каже Кусовац. - Страшно је кад два историчара уметности, који су притом и доктори наука, својим текстовима потврђују да оно што није оригинал, то јесте. Појавиле су се слике за које нико не зна. Ниједна слика са ове изложбе не постоји у пописима уметника.

Ирина Суботић нам је објаснила да је њен поговор заправо подршка колекционару да дела која поседује изложи у јавност и да се тиме да шанса да критика и историја уметности да своје мишљење о изложеним радовима. Један од власника највредније уметничке збирке, Новосађанин Ђуро Поповић, написао је, међутим, кривичну пријаву за организовани криминал против Зорана Јовичића и његових саучесника, међу којима су и ауторке каталога.

- Ово је велика превара - каже Поповић. - Јовичић ће после ове изложбе, са потребним потврдама о аутентичности, слике нудити на сајтовима "Купујем продајем", "Купиндо" и "Лимундо" и варати грађане. Лично сматрам да су на овој изложби само четири оригинала. Остало су груби фалсификати. Власник сам комплетне оставштине Богдана Шупута, писао је брату о сваком свом делу. Све имам забележено. Сваку његову слику, најмањи рад. Имам његове оригиналне боје и радо ћу их доставити форензичарима.

Супруга власника колекције Светлана Јовичић, историчарка уметности је потврдила да продају, како каже, ситне ствари преко интернета. Актуелни каталог се већ нашао на једном од тих сајтова.

- На изложби у Кући легата нема фалсификата. То тврдим својим ауторитетом историчара уметности и ауторитетима Ирине Суботић и Дијане Милетић - каже Јовичић. - Оне су биле код нас и гледале радове. Приватни колекционар нема потребу да тражи сертификате за дела из своје колекције.

Међу онима који се не слажу са њом је и мр Мира Кун, кћерка сликара Ђорђа Андрејевића Куна. Она тврди да оба рада потписана именом њеног оца, он није насликао.

- Један од тих радова "Оплакивање" потиче из 1937. и мој отац га је наводно насликао у Шпанији. Он јесте био у Шпанији, али тек 1939. и знам да тамо није урадио ниједну слику. На другој слици је представљена балерина у статичној пози. Кунови ликови никад нису били статични - тврди ћерка познатог уметника.

Директор Куће легата Филип Брусић забринут је због целе ситуације: - "Између сећања и заборава" је гостујућа изложба. Ми смо им само уступили простор. Каталог је издала породица Јовичић, а иза изложбе су стале Ирина Суботић и Дијана Метлић. Нама је то било довољно. Не бавимо се аутентификацијом дела. Изложба би требало да траје до следећег четвртка, видећемо да ли ћемо је раније затворити.

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 4684459451975570131

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item