НКСС: Колико дуго може да се седи у ве де фотељи

Независна културна сцена негодује због нетранспарентног конкурса за суфинансирање пројеката. Градски секретар за културу давао изјаве но...

Независна културна сцена негодује због нетранспарентног конкурса за суфинансирање пројеката. Градски секретар за културу давао изјаве новинарима после скупа, јер му домаћини нису дозволили да се обрати.

Асоцијација Независна културна сцена Србије (НКСС) је, у Медија центру, изразила незадовољство поводом нерешених питања у култури, подстакнута резултатима конкурса за пројекте који ће бити суфинансирани из градског буџета у 2016. години. 
На њихову конференцију за новинаре дошао је и градски секретар за културу Владан Вукосављевић, али му домаћини конференције, представници НКСС нису дозволили да се обрати, јер га, како су рекли, нису ни позвали на овај догађај, па је новинарима изјаве давао после конференције.
Милица Пекић из Независне културне сцене рекла је да су објављени резултати конкурса, али да не постоје износи колико је који пројекат добио новца.
– Кад немате транспарентне износе, не можете да урадите анализу рада јавне управе. Ми смо дужни да знамо како се распоређују средства, а последње две године грађанима је то онемогућено. Имена чланова комисије тек су објављена на сајту секретаријата, без њихових биографија, које вероватно треба да тражимо у Гугл претраживачу. За разлику о њих, Комисија Министарства културе за суфинансирање пројеката који су подржани од међународних фондова објавила је бодовник, критеријуме и записнике са свих седница комисије, што је пример добре праксе – истакла је Милица Пекић.
Дарка Радосављевић из галерије „Ремонт” рекла је да Секретаријат за културу намерно одржава стање привремености у културним установама, тиме што држи вршиоце дужности директора у неколико институција и након истека законског рока од годину дана.
– Пошто се не расписују конкурси за директора, већ се само продужава ве де статус, да ли то значи да они на тим местима могу да буду доживотно. Веома је тешко доћи и до података ко седи у управним одборима појединих институција, јер је и многим од њих истекао мандат – додала је Дарка Радосављевић.
Подсетимо, у четири установе (Културни центар Београда, Дом омладине, Установа културе „Вук Караџић” и Центар београдских фестивала), вршиоцима дужности директора истакао је мандат.
Говорећи о простору „Магацин” који припада Дому омладине, Радомир Лазовић, из Независне културне сцене, подсетио је да је 2007. „Магацин”, који има 1.400 квадрата, уступљен независним културним асоцијацијама и одређен за алтернативни културни центар. – Сада Град жели да избаци те организације, које праве по три програма дневно. Под притиском смо да напустимо простор, што не долази у обзир – рекао је Лазовић. 
Градски секретар за културу Владан Вукосављевић нагласио је да је највећи број изречених оптужби на рачун нетранспарентности конкурса – нетачан и произвољан.
– Прво објављујемо резултате конкурса који су само предложени за финансирање, а тек када градоначелник потврди те износе, онда се објављују и цифре које су пројекти добили. Имена чланова комисије нисмо објавили док траје конкурс због могућих притисака и злоупотреба. Биографије чланова комисије нису тајна и биће достављене. Речено је да су средства додељена установама које немају право да учествују на конкурсу и наведени су Сава центар и Београдска тврђава. То нису установе културе, већ јавна предузећа која имају свој културни програм и могу да конкуришу за средства – рекао је Вукосављевић.
Када је реч о ве де стању у четири установе културе, нагласио је да је Град тражио извештаје од управних одбора због чега нису расписани конкурси за директоре и о томе ће, како је рекао, јавност бити обавештена.
– Конкурси морају да буду расписани, а ве де стања су законски привремена стања и не могу да служе као принцип за пословање. Испитаћемо околности и евентуалне пропусте у раду тих установа. Простор „Магацин” биће предмет јавног конкурса врло брзо. Простор је додељен Дому омладине и никада није сачињен уговор о коришћењу простора. Данас се корисници простора, формално гледано, налазе тамо без правног основа. То је могло да се исправи током година, зашто није, не знам – каже Вукосављевић.
Према његовим речима, „Магацин” треба да буде препуштен иницијативи независних посленика у области културе, невладиним организацијама и појединцима, али једино путем јавног конкурса.
– Простори не могу бити уступљени на неодређено време и без сагласности о програмима. Не кажем да су протекле године рада у „Магацину” донеле лоше резултате, било је ту добрих програма, али нама је у интересу да све доведемо у склад са законом – рекао је градски секретар. На питање да ли је простор у „Магацину” дат Гете институту без конкурса, Вукосављевић је рекао да о томе нема информације.

Povezani članci

vesti 2906167236592049596

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item