Samostalni umetnici: Krivi, iako bez krivice

Sudbine samostalnih umetnika koji ne mogu da overe zdravstvene knjižice i odu u penziju. Radomir Andrić: Apsurdno je da su mnogi tuženi za...

Sudbine samostalnih umetnika koji ne mogu da overe zdravstvene knjižice i odu u penziju. Radomir Andrić: Apsurdno je da su mnogi tuženi za ono što država nije platila. Lengold: Stalno smo u prekršaju


POJAM samostalnog umetnika nije izmišljen kao naziv za osobu koja ne može od svojih primanja sebi da kupi hranu niti da se leči, a upravo u to se izmetnuo. Ovo za "Novosti" kaže istaknuta pesnikinja Marija Knežević koja sa svojim kolegama piscima, slikarima, kompozitorima, književnim prevodiocima, dramskim i baletskim stvaraocima, njih 2.500 samostalaca, deli neveselu sudbinu. Zbog toga što su im uskraćena prava na zdravstveno i penziono osiguranje, pet umetničkih udruženja uputilo je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da se ovaj problem što hitnije reši.
Suštinu problema objašnjava balerina Smiljana Stokić, članica Udruženja baletskih umetnika Srbije, koje ima 55 samostalnih umetnika:- U pola veka svog života radila sam najrazličitije poslove, bila sam i čistačica i profesorka na jednom američkom univerzitetu, a da bih završila kao socijalni slučaj. Pritom ne mogu da ostvarim prava na socijalnu pomoć, zato što se vodim zaposlena pri Gradu, to je taj čuveni fond za penziono i zdravstveno osiguranje koji se namiruje tako kako se namiruje. Kajem se što sam završila tolike škole, objavila toliko knjiga, što su izašli prevodi na stranim jezicima. Da nije tog učinka, uverena sam, ne bih imala nikakvih egzistencijalnih problema u ovom društvu. Uživala bih kao i svi karijeristi sa kupljenim diplomama. Ovako, zamolila bih na vreme da mi se ni u kom slučaju ne podiže spomenik - kaže Marija Knežević.
- Poreska uprava ne izdaje potvrde bez kojih samostalni umetnici ne mogu da overe zdravstvene knjižice. A to čini zato što se samostalci nepravedno vode kao poreski dužnici. Uplate Grada Beograda na ime zdravstvenog i penzionog osiguranja izvršavaju se redovno od sredine 2014. Ali, zbog velikih dugova iz prethodnih godina taj novac odlazi na kamate, a ne na sadašnji dug. Predložili smo da se ovakva besmislena situacija prevaziđe odlukom Vlade o otpisivanju dugova, a pre svega da se što pre samostalnim umetnicima omogući overa zdravstvenih knjižica.
Književnica Jelena Lengold, koja je u samostalce prešla 2011, kaže da je poreska uprava ustanovila da njen dug iznosi oko 1.000 evra.
- Samostalni umetnici su se našli u situaciji da budu stalno u prekršaju i da im u svakom trenutku mogu biti blokirani računi ili zaplenjena imovina. Od poreske uprave stalno pristižu preteća pisma i tako smo postali krivci, a da ništa nismo skrivili.
Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije u čijim je redovima 93 samostalaca, napominje da se na raznim skupovima, a posebno na skupštinama pisaca stalno govorilo o ovom problemu, ali bez ikakvog rezultata.
- Mnogi naši članovi došli su u apsurdnu situaciju da su tuženi za ono što im država nije platila. Iako se praktično njima duguje, pisci samostalci našli su se na spisku dužnika. Naše udruženje još jednom apeluje da se prevaziđe ova situacija i samostalni umetnici oslobode daljeg ponižavanja.
HITNA REŠENjA
Predsednik Udruženja dramskih umetnika Vojislav Brajović ističe kako su stamostalni umetnici zaslužili da se kao i drugi leče, da im deca idu u školu, i da mogu da odu u penziju.
- Ne mogu da razumem zašto resorni ministar, zadužen za kulturu, ne postavi to pitanje svojim kolegama i od ministra finansija i privrede zatraži da se taj problem najzad razreši.
NI RIBA, NI DEVOJKA
Kompozitor Dragomir Milenković u razgovoru za naš list ističe da je problem iskrsao 2010. godine kada je izmenom zakona dato pravo lokalnim samoupravama da plaćaju naknade samostalcima.

- Dakle, pravo, a ne obaveza, čime je samostalni umetnik postao ni riba, ni devojka. Lično mi se čini da cela ova stvar ide u jednom pravcu, a to je da se status samostalnih umetnika definitivno ukine.

Povezani članci

vesti 3365889215776144019

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item