Rijeka postala Europska prijestolnica kulture 2020!

Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture 2020! Europsko povjerenstvo, na čelu s Steveom Greenom, upravo je odlučilo da je riječk...

Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture 2020! Europsko povjerenstvo, na čelu s Steveom Greenom, upravo je odlučilo da je riječka kandidatura najbolja u jakoj konkurenciji Dubrovnika, Pule i Osijeka.
Odluka o imenovanju objavljena je na konferenciji za medije u zagrebačkome Muzeju Mimara. Sve se pratilo u Malom salonu na Korzu te putem streaminga. Rijeka je u borbi za ovu prestižnu titulu, u drugom krugu natjecanja, nadmašila Pulu, Osijek i Dubrovnik, i pokazala da je spremna u idućih nekoliko godina, pa i u budućoj perspektivi, razvoj grada temeljiti na najširem području kulture. To je prepoznala i ocjenjivačka komisija pa današnjom odlukom upravo Rijeci dala povjerenje da 2020. bude hrvatski grad koji će s ponosom nositi naslov kulturne prijestolnice i dokazati da je tu titulu zaslužio. Steve Green je istaknuo je kako se odluka povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu, već i na sve ono što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture. "Ključ je međunarodna dimenzija programa te titule, ona ispunjava i prožima svaku poru života... To smo promatrali i tražili. Naglasak nije bio samo na umjetnosti, već na tome kako umjetnost i kultura služe i gradu i zemlji i Europi i njihovim građanima", napomenuo je Green.
"Hrvatska je najnovija članica Europske unije, kojoj je pristupila u srpnju 2013., a ovo će biti prva europska prijestolnica kulture u toj zemlji, zbog čega će, ne samo pobjednički grad, već i cijela Hrvatska biti u središtu europske pozornosti. Danas iskreno čestitam Rijeci na uspješnoj kandidaturi. Natjecanje je bilo vrlo intenzivno, a izbor je s devet početnih kandidata prošlog proljeća sužen na njih četiri. Velik broj sudionika dokaz je dugoročne atraktivnosti tog djelovanja Europske unije. Siguran sam da će Rijeka posjetiteljima iz Europe i cijelog svijeta pružiti priliku da upoznaju, ne samo grad i njegove kulturne tekovine, već i kulturnu raznolikost i zajedničke vrijednosti EU-a. Uvjeren sam da će titula Rijeci i okolnim područjima donijeti velike dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi, kao što je to bio slučaj i s mnogim dosadašnjim europskim prijestolnicama kulture", rekao je Tibor Navracsics, europski povjerenik zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.
Proglašenju su nazočili gradonačelnici Boris Miletić (Pula), Ivan Vrkić (Osijek), Andro Vlahušić (Dubrovnik) i Vojko Obersnel (Rijeka), zamjenica ministra kulture Ana Lederer, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, te brojni drugi dionici političkog i kulturnog života Hrvatske. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je svim gradovima sudionicima, istaknuvši kako su i oni "također dio ove kandidature", te zahvalio članovima stručnog Povjerenstva koji su prepoznali kvalitetu njihova programa. "Rijeka je industrijski grad i već je godinama u tranziciji i mislim da će upravo ta titula Europske prijestolnice kulture i sve ono što će se događati do 2020. biti na neki način točka na 'i' te tranzicije iz postindustrijskog grada u grad novih tehnologija, grad inventivnosti, kreativnosti i kulture", istaknuo je. Napomenuo je da se riječki tim nadao takvom ishodu, no konkurencija je bila velika, te svim gradovima koji su sudjelovali poručio kako Rijeka računa na njih u provođenju programa EPK 2020., jer nije odabran "hrvatski, nego europski grad kulture iz Hrvatske". Najavio je kako slijedi osnivanje agencije koja će dalje raditi na provođenju programa riječkog projekta, čiji će umjetnički direktor biti Slaven Tolj.
Pročitajte što je Rijeka ponudila svojom kandidaturom i kako se pripremala za završnu prezentaciju
Uz Rijeku, Europska prijestolnica kulture bit će i jedan irski grad. U Irskoj su u konkurenciji Galway, Limerick i zajednička kandidatura Wexforda, Waterforda i Kilkennyija – koje Irci zajednički nazivaju Tri sestre. Očekuje se da će pobjednik biti proglašen tijekom ljeta.

Povezani članci

vesti 8883862105537072744

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item