Omogućite nam da se lečimo!

U ime 2.500 samostalnih umetnika i članova njihovih porodica koji već godinu dana ne mogu da ostvare Ustavom zagarantovano pravo na zdra...

U ime 2.500 samostalnih umetnika i članova njihovih porodica koji već godinu dana ne mogu da ostvare Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu zbog neredovnih uplata od strane lokalnih samouprava (po Zakonu o kulturi imaju obavezu da na ovaj način stimulišu stvaralaštvo), umetnička udruženja pismom su se obratila premijeru Aleksandru Vučiću. 
Uz insistiranje da se ovaj problem što hitnije reši, u pismu iza koga su stali Udruženje dramskih umetnika Srbije, Srpsko književno društvo, Udruženje baletskih umetnika, kompozitora, književnih prevodilaca, upozorava se:
"Očekuje nas raspuštanje Skupštine, rad Vlade u tehničkom mandatu i izbori. Za samostalne umetnike to je dramatično dug period. Oni ne mogu da čekaju da razmatranje njihovog problema bude na dnevnom redu buduće vlade. Njima i njihovoj deci, od kojih su neki teško bolesni, hitno su potrebne overene zdravstvene knjižice da bi mogli da se leče. Napominjemo da je slična situacija rešena za jednu kategoriju preduzetnika zaključkom Vlade od 30. oktobra 2015".
Umetnička udruženja podsetila su i da ovaj problem postoji u svim lokalnim samoupravama, ali da je u Beogradu najizraženiji, jer tu živi 90 odsto samostalnih umetnika.
Bez obzira što grad Beograd, već godinu dana redovno izmiruje svoje obaveze prema "samostalcima", te uplate odlaze na kamate za dugovanja iz prethodnog perioda:
"Ovo je jedna besmislena situacija - iako se doprinosi uplaćuju na vreme i u propisanom iznosu, samostalni umetnici ne mogu da koriste usluge zdravstvenog osiguranja. Posledice su dramatične, naročito u slučajevima kada teški i hronični bolesnici, deca trudnice i porodilje i ostali ne mogu da omoguće sebi lečenje, terapije i potrebne medikamente", ističu predstavnici umetničkih udruženja.
Nagomilani dugovi, uz neažurnost lokalnih samouprava u prethodnom periodu, posledica su i neusaglašenosti zakonskih regulativa. Dok se oni ne izmire, iako nisu nastali krivicom umetnika, mnogi od njih ne mogu da ostvare pravo na penziju.
"Molimo vas da pomognete napore umetničkih udruženja i nadležnih organa da pronađu adekvatan model rešenja otpisa dugovanja koja se pripisuju samostalnim umetnicima," apeluju udruženja.
OTPIS KAMATA
U OKTOBRU prošle godine, kaže se u pismu, Ministarstvo kulture i sekretarijat za kulturu Beograda, pokrenuli su inicijativu za prikupljanje podataka o iznosu i strukturi ovih dugovanja. Na prošlonedeljnom skupštiskom Odboru za kulturu, na kome je ovaj problem samostalnih umetnika bio na dnevnom redu, predstavnici ministarstva kulture izneli su da je za izmirenje dugovanja za 1900 samostalaca iz Beograda, potrebno nešto više od 100 miliona dinara. Na istom sastanku, poslanik SPS, reditelj Srđan Dragojević i predsednica odbora Vesna Marjanović (DS), kao moguće rešenje istakli su otpis kamata. 

Povezani članci

vesti 6991471663198461501

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item