Muzej melanholije Velimira Ćurgusa Kazimira

MUZEJ MELANHOLIJE Priče i projekti Velimira Ćurgusa Kazimira Utorak, 29. marta u 20 časova,  u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsm...

MUZEJ MELANHOLIJE
Priče i projekti
Velimira Ćurgusa Kazimira

Utorak, 29. marta u 20 časova, u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović 4).

Govore:
Tatjana Rosić, književna kritičarka i profesorka Fakulteta za medije i komunikacije,
Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar,
Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačkog preduzeća Clio i
Velimir Ćurgus Kazimir, autor.

Pozivamo vas i da nam se pridružite na grupnom fotografisanju ispred bivšeg magacina hrvatskog izdavača „Mladost“ u Crnogorskoj ulici, zdanja u kom je zamišljeno da Muzej melanholije bude smešten. Predviđeno je da fotografisanje počne u 19.45 časova, a nakon toga svi okupljeni će se zajedno uputiti ka Kulturnom centru Grad.

Ova knjiga glasnik je nekog novog doba koje ideje crpi iz naših nostalgičnih sećanja, ali će biti satkano od vrline i okrenuto budućnosti. 

***

Edicija klepsidra
Velimir Ćurgus Kazimir
MUZEJ MELANHOLIJE
Priče i projekti

Cena na događaju: 550 dinara (Knjižarska cena: 880 din)
tvrdi povez, latinica, F 19.5 x 13.5, S 150

Ovo je zbirka od dvanaest priča i četiri projekta teško odredivog književnog žanra, moglo bi se reći sinkretičkog, jer je posredi pastiš priča, eseja, pripovedanja i analiza, stvarnosti i njenih refleksija u umetnostima, društvu i našim ličnim čitalačkim ogledalima. Sećanje i melanholija su prirodno okruženje u kojem se mešaju i druže stvarni i izmišljeni likovi, autentični događaji i konfabulirane situacije. Atmosfera koja ispunjava ovu knjigu izrazito je beogradska, ukoliko taj izraz još ima neko značenje, ne samo zbog velikog broja beogradskih toponima već i zbog asocijacija i retorike.
Projekti, odnosno predlozi projekata, prirodno se naslanjaju na naraciju i beogradsko okruženje. Oni su ujedno vizije nekog novog grada i društva koje će umeti da ga ceni. Reč je, najzad, o svojevrsnim otkrićima u vezi sa životom u Beogradu, njegovim zamkama, iluzijama i darovima. Ova knjiga glasnik je nekog novog doba koje ideje crpi iz naših nostalgičnih sećanja, ali će biti satkano od vrline i okrenuto budućnosti.

Velimir Ćurgus Kazimir autor je deset knjiga proze, eseja i poezije. Njegovi novinarski i književni tekstovi objavljivani su na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom, poljskom i japanskom jeziku. Takođe se bavi i slikarstvom. Imao je sedam samostalnih izložbi radova na papiru. Od 31. oktobra 2014. redovno piše o temama iz ove knjige u rubrici „Moj dnevnik” na sajtu www.kazimir.rs. Živi i radi u Beogradu.

sadržaj
Nemam pojma
1. Astal
2. Doručak
3. Blizu srca
4. Pepeljugin grob
5. Muzej mokraće
6. Kako se kengur seća svoga detinjstva
7. Slavuj, ševa i druge tice
8. Ni mrava
9. Šljiva
10. Foke: zašto je radost proglašena glupom
11. Muzej melanholije i izlišnosti
12. Izgubljeni u kontaktima
13. Generacije
14. Kit u Beogradu
15. Ne dodiruj me! 

Povezani članci

vesti 8952229367356250689

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item