"Jedna francuska epizoda Save Šumanovića" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića", nastala u saradnji sa Galerijom slika "Sava Šumanović" u Šidu, Fran...

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića", nastala u saradnji sa Galerijom slika "Sava Šumanović" u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i istoričarkom umetnosti Lidijom Merenik, biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske.

Izložbu će u 19 sati otvoriti direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen. Do 7. maja biće predstavljena 24 umetnička dela Save Šumanovića iz kolekcija šidske galerije, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva.
 
Izložene slike i crteži, nastali 1929. godine u Parizu, segment su Šumanovićevog rada koji zauzima značajno mesto u rasvetljavanju stvaralačkog puta ovog umetnika. Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Šumanović. Tokom dvadesetih godina 20. veka u Parizu je boravio tri puta.
 
Šumanović je otputovao u Pariz u jesen 1928. godine nakon uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje pariske radove, čuvene slike "Pijana lađa" i "Doručak na travi", kao i šidske pejzaže nastale te godine. Kritika i publika su pozdravili izložbu, sve slike su rasprodate što je Šumanoviću omogućilo da treći i poslednji put boravi u Parizu.
 
Po dolasku, pronašao je prostor za novi atelje koji je svojim mističnim svetlom naveo Šumanovića da slika u novom stilu. Takođe, počeo je da upotrebljava slikarski nož umesto četkice stvarajući materiju od gustih nanosa boje. Svetlo i boja dobili su novo značenje na njegovim slikama, a, prema rečima samog slikara, poslednji boravak u Parizu bio mu je najlepši.
 
Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture. Boraveći u kafanama na Monparnasu, družio se sa umetnicima iz celog sveta. Slikao je pejzaže iz okoline Pariza, obalu Sene, čuveni Luksemburški park, prizore iz Normandije, zatim aktove najpoznatijih pariskih modela - Kiki i Ajše, ali i prizore kafana i pariskih noći.
 
Međutim, usled opštih i ličnih prilika Šumanović, koji se nekada izjašnjavao kao veliki frankofil, postao je razočaran i svoj francuski potpis je zamenio ćiriličnim. U martu 1930. godine zajedno sa majkom napustio je Pariz i vratio se u Šid.
 
Tokom trajanja izložbe biće priređen bogat prateći program namenjen kako mlađoj, tako i starijoj publici: predavanja, stručna vođenja, edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, kao i muzičko veče.
 

Povezani članci

vesti 8966514031293000561

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item