Тасовац: Пристао бих да опет будем министар

Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је за Ал Џазиру да би, ако буде позван, пристао да буде министар и у новом сазиву Влад...

Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је за Ал Џазиру да би, ако буде позван, пристао да буде министар и у новом сазиву Владе Србије.

Упитан како би волео да буде упамћен, уколико ипак не буде позван у нову Владу, Тасовац је одговорио да није размишљао о томе, јер је, да куцне у дрво, при добром здрављу и мисли још доста дуго да ради. На поновљено питање како гледа на евентуалну политичку пензију, Тасовац је узвратио да у "уметности и политици пензија не постоји". 

Поводом питања о односима са премијером и да ли има његову подршку за све, Тасовац је рекао да би, у случају да каже да има подршку за све, то значило да "неко од нас нема своје мишљење". Мислим да су у тој причи најважнији дијалог и суочавање ставова, оценио је Тасовац и нагласио да је у медијској сфери ова Влада имала храбрости да донесе сет медијских закона и отвори многа питања која су била стално гурана под тепих. То је најбољи одговор на питање каква је врста сарадње, она се види кроз константан дијалог, неки пут слагање, неки пут неслагање, али се такође зна структура унутар Владе, ко је премијер, ко су министри и ко су државни секретари, објаснио је Тасовац. 

Он мисли да је добро што је Закон о култури изазвао велику дебату, јер то значи да је култура дошла у фокус пажње и објашњава да је тај закон добар оквир да "можемо појединачно да регулишемо све друге области". Тасовац став премијера о националним пензијама, другачији од његовог, није доживео као подривање сопственог ауторитета, "јер када погледате око колико смо се ствари усагласили, потпуно је легитимно да се око неких ствари и не слажемо". И то представља демократију, рекао је Тасовац, који сматра да је држава ове године, са 2,2 милиона евра, највећи донатор медија у Србији, док за буџет у култури мисли да увек може да буде већи, али негира да је то само 0,3 одсто. Он се, при томе, успротивио свођењу културе само на питање новца и цитирао Драгутина Гостушког да "историја уметности не препознаје категорију нереализованих талената". Тасовац је одбио да каже на кога мисли и објаснио да није посао министра да било кога оцењује по таленту. 

Упитан да ли културни посленици и новинари имају системску подршку, Тасовац је одговорио да "не би требало да се делимо" и "да смо ми на истој страни". Да ли желим да правим систем? Да, желим, али то не може преко ноћи. Да ли је могло више? Увек може више, али ми се чини да се помак види из дана у дан, нагласио је Тасовац. Осврћући се на критике, Тасовац је констатовао да је нормално да трпи критике, али је указао да би, с обзиром на њихову количину, могао да се стекне утисак како су култура и информисање биле савршено уређене области док он није отишао из Београдске филхармоније, а државни секретар Саша Мирковић из Б92. 

Дефинитивно постоје две ствари после којих нема кајања, друга је улазак у политику, рекао је Тасовац, који се апсолутно не каје што је ушао у политику, јер сматра да је то био једини начин да настави да се залаже за све оне ствари које је радио док је био директор Филхармоније. На питање о Танјугу, Тасовац је одговорио "да у овом тренутку више нема никаквих давања од стране државе" и објаснио да је законски процес такав да ова агенција, као медиј, престаје да постоји када се испише из регистра медија. "То је обавеза менаџемнта и ја очекујем да се то деси", нагласио је Тасовац. Упитан када ће то бити, Тасовац је одговорио да је то питање за дирекцију Танјуга и предочио да је Министарство завршило све што је било до њега. На поновљено питање да ли остаје да Танјуг престаје да постоји и да се неће тражити неки други власник, Тасовац је узвратио питањем: "Да ли сте од мене чули неку другу констатацију?" 

Објашњавајући зашто се није састао са представницима иницијативе "Новинари не клече", Тасовац је подсетио да су му они доделили "оскара", као човеку који је најмање урадио за слободу медија и предочио да он не учествује у "перформансима и таквој врсти уметничке игре, јер за то постоје фестивали". Ту се изгубила суштина, а то је неопходност сталног дијалога између струке, Министарства и целог друштва, рекао је Тасовац и приметио да многи сталожени и разложни људи, када се укључе камере, почну да се понашају као да имају унапред припремљен текст. Уопште не слушају саговорника, већ само размишљају како да избаце што јачу увреду или флоскулу, како би се добио добар наслов, оценио је Тасовац. 

Са свим легитимним представницима новинарских и медијских удружења сарађујемо на дневном нивоу и са њима смо у сталној дебати, рекао је Тасовац, који сматра да спровођење медијских закона не може бити сведено на једно министарство, јер је то одговорност и комплетне медијске заједнице и комплетног друштва. То је процес који се не решава преко ноћи, прецизирао је Тасовац и нагласио да само неко ко није довољно одговоран може да каже да је медијска ситуација постала "рајско острво", не само у Србији, већ и у региону и Европи. Али, ако погледате каква је јачина дебате и силина аргумената који се овде размењују о слободи медија, мислим да то представља једну од одлика савремене демократије", истакао је Тасовац.

Povezani članci

vesti 6761949836440347921

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item