Jugoslav Pantelić, novi direktor Jugoslovenske kinoteke

Od 2. februara, na mestu novog direktora Jugoslovenske kinoteke je Jugoslav Pantelić, poznati filmski kritičar i novinar, član Evropske ...

Od 2. februara, na mestu novog direktora Jugoslovenske kinoteke je Jugoslav Pantelić, poznati filmski kritičar i novinar, član Evropske filmske akademije, koji je od 2014. umetnički direktor i selektor Festa.

- Svestan sam koliko je velika odgovornost voditi Kinoteku. Osetio sam to još u trenutku kada sam predavao dokumenta na konkurs za direktora - kaže Pantelić. - Ono što me negde čini spokojnim je to što sam upoznat sa onim što ova ustanova kulture od nacionalnog značaja radi. Odrastao sam u Kinoteci, to najbolje znaju moji profesori iz srednje škole, jer me često nije bilo na poslednjim časovima, i znali su da mogu da me nađu u Kosovskoj ulici. To je bilo zaljubljivanje koje nikada nije prestalo, koje je odredilo moju buduću profesiju, ali i moj život u kome film možda ima najvažnije mesto.

U kakvom su “odnosu” dva značajna posla koja sada obavljate?

- Nisu ni u kakvom sukobu interesa, ako me to pitate. Biti umetnički direktor Festa i selektor nije posao, to je funkcija koja se više radi iz počasti filmu, a mesto direktora Kinoteke je ipak veliki i vrlo ozbiljan posao.

Upravni odbor Kinoteke izabrao vas je kao kandidata koji je imao najbolji plan razvoja ove kuće u naredne četiri godine. Šta je to što ste ponudili?

- Izdvojiću samo deo - Kinoteka danas ima važnu misiju, a to je da novim generacijama koje kad se kaže film prvo pomisle na ajped i računar, neki čak i na mobilni telefon, otkrije magiju filma kroz pravu vrednost. Sa neprevaziđene 35-milimetarske trake, na kojoj počiva filmska umetnost. Stvaranje novih zaljubljenika u “pokretne slike”, ulaženje pod kožu onima koji filmove gledaju na kompjuterima kako bi došli u Kinoteku, samo je jedan od mnogobrojnih zadataka za koji imam “tajni” plan. Ovih nekoliko dana koliko sam u Kinoteci razgovaram sa zaposlenima o raznim idejama, mislim da ćemo biti dobar tim, jer prepoznajem njihov entuzijazam da radimo najbolje što možemo.

S druge strane, smatra se da sada i nije teško biti direktor Kinoteke, jer su najvažniji poslovi urađeni?

-Jugoslovenska kinoteka ima novu, divnu zgradu, ali je važno i da filmovi koje poseduje i arhivska građa budu pred očima javnosti. Mnogo je toga što još nije dostupno filmofilima koji bi i te kako voleli da vide, recimo, i originalne plakate koji su unikatno pravljeni za filmove i slikani na platnu, i neke druge zanimljive stvari koje “kriju” riznice arhiva. Mogućnosti Kinoteke su nepregledne kada je u pitanju širenje slave filmske umetnosti, jer ona ne podrazumeva samo prikazivanje filmova. Jedna od ideja mi je, recimo, da poznati filmski stvaraoci biraju programe, u kojima će posle projekcija razgovarati sa publikom. Mislim da to može da animira najrazličitije društvene grupe.


BATA ŽIVOJINOVIĆ OTVARA FEST

Ko će 26. februara otvoriti Fest, i koje filmove ne treba propustiti?

- Planiramo da to bude Velimir Bata Živojinović, ovogodišnji laureat nagrade “Beogradski pobednik”. A šta ne treba propustiti u ponudi od sto deset filmova svetske i domaće produkcije, vrlo je teško pitanje. Evo, ipak, najuže liste - “Komuna” Tomasa Vitenberga, “99 domova” Ramina Bahramija, “Novosti sa Marsa” Dominika Mola, “Klan” Pabla Trapera, “Kerol” Toda Hejnsa... Tu su i domaći filmovi, “Vlažnost” Nikole Ljuce, koji otvara Fest, “Dobra žena” Mirjane Karanović, “Otadžbina” Olega Novkovića, hrvatsko ostvarenje “S one strane” Zrinka Ogreste, kao i program “Fest klasik” u Kinoteci, među kojima je omaž izboru filmova Nebojše Đukelića tokom tri godine njegovog selektovanja Festa.


PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI: RALE ĆE OSTATI RALE

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, u prisustvu brojnih predstavnika medija, organizovana je mala svečanost - Radoslav Rale Zelenović, koji je od juna 1992. sa velikim uspehom vodio ovu kuću, predao je dužnost novom direktoru Jugoslavu Panteliću.

Podsećajući na najteže doba za našu kulturu i naš filmski arhiv - ratne devedesete godine, vreme sankcija, NATO bombardovanja, opšteg siromaštva zemlje... Zelenović je istakao da je Jugoslovenska kinoteka iz svega toga izašla kao veliki pobednik. Najznačajniji filmski arhiv u regionu i jedan od najcenjenijih u Evropi danas poseduje riznicu remek-dela svetskog i domaćeg filma, eksponate koji svedoče o istoriji filmske umetnosti nemerljive vrednosti, nagradu Zlatni pečat koja od 1994. u Beograd dovodi velikane "pokretnih slika", jedinstven festival u svetu nastao 1999, koji je posvećen nitratnom filmu...

Iza njegovog mandata kao najveći podvig ostaje nova zgrada Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, kao i rekonstruisana sala Muzeja Kinoteke u Kosovskoj.

Zahvaljujući se Zelenoviću na svemu što je uradio, Pantelić je istakao da odlazak sa funkcije direktora ne znači i da on napušta Kinoteku.

- Čeka se odgovor Ministarstva kulture na predlog Upravnog odbora Kinoteke da Zelenović bude angažovan kao savetnik. Bez obzira na to, njemu su ovde, bar što se tiče mog mandata, široko otvorena sva vrata. Rale će ostati Rale - istakao je Pantelić.

Povezani članci

vesti 8870685151548871431

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item