Dejan Ognjanović nominovan za Rondo Haton nagradu!

Sajt Art-anima javlja: Nedavno su objavljene nominacije za 14. godišnju Rondo Haton nagradu, koja se dodeljuje za doprinos proučavanju...

Sajt Art-anima javlja:
Nedavno su objavljene nominacije za 14. godišnju Rondo Haton nagradu, koja se dodeljuje za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora. Ovo priznanje postoji od 2002. godine, a dodeljuje se nakon glasanja na kome učešće mogu uzeti svi ljubitelji horora. Svaki od predloženih kandidata, nominovan je zbog naročito značajnog rada ili dostignuća u 2015. godini.

Kuriozitet za srpsku scenu fantastike, predstavlja činjenica da se među nominovanima nalazi i Dejan Ognjanović, jedan od najvrsnijih domaćih poznavalaca horor žanra, pisac i urednik brojnih izdanja, nezaobilaznih kada je reč o horor filmu ili literaturi.

Ognjanović je zavredio nominaciju za Rondo Haton nagradu obimnim tematom o Hauardu Filipsu Lavkraftu, koji je objavljen u najpoznatijem svetskom horor magazinu Rue Morgue (br. 161), iz novembra 2015. godine. U nominaciji stoji: „In three articles, including an expert roundtable, H.P. Lovecraft's work is invoked anew.”

Članak pod naslovom „The Greatest Old One“ napisan je povodom 125 godina od rođenja Lavkrafta, a pored Ognjanovićeve uvodne reči, čine ga osvrti na lik i delo velikog pisca, koje su dali njegove kolege a naši savremenici Tomas Ligoti, Čarls Stros, Brajan Hodž, Sajmon Strancas, kao i stručnjaci S.T. Džoši, Stiven Džons i Džefri Vajnstok. Svi oni odgovorili su na pitanja zašto je važan Lavkraft, kakva je suština njegovih priča, zašto je sada popularniji nego ikada pre, zašto mnogi fanovi žele proširenje njegove mitologije itd… Pored toga, Ognjanović je autor još dva članka koja su deo tog temata – o Lavkraftu iz ženskog ugla (uz pomoć istaknutih urednica i spisateljica) i o Lavkraftu na filmu (uz razgovor sa dvojicom vrednih filmadžija).

Glasanje za nagradu Rondo Haton otvoreno je do 10. aprila 2016. godine. Potencijalni glasači treba da svoj glas pošalju putem mejla na adresu: taraco@aol.com. Iako se nagrada dodeljuje u 27 kategorija, organizatori napominju da nije potrebno glasati u svakoj od njih.

Evo više detalja o ovom glasanju:

All voting is by e-mail only.  Simply copy this ballot (cut-and-paste works fine) and send an e-mail with your picks to me, David Colton, at taraco@aol.com by Sunday night at midnight, April 10, 2016.

You can send a quick e-mail, or you can cut-and-paste the ballot and highlight your choices, or place an X next to your choices; or you can type your choices in an e-mail. And no, you do not have to vote in every category.

One vote per person, please. Every e-mail must include your name to be counted.  All votes are kept strictly confidential. No e-mail addresses or personal information will ever be shared with anyone.

Povezani članci

vesti 5315862976052746160

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item