~ The Metropolitan Opera – Direktni prenosi na Radio Beogradu 2/3 ~

Šestu godinu za redom Radio Beograd donosi slušaocima širom Srbije direktne prenose iz Metropoliten opere u Njujorku. Od 12. decembra d...

Šestu godinu za redom Radio Beograd donosi slušaocima širom Srbije direktne prenose iz Metropoliten opere u Njujorku. Od 12. decembra do 7. maja, na radijskoj operskoj pozornici smenjivaće se subotom 12 predstava u izvođenju najvećih zvezda operske umetnosti danas. Među njima su: Dijana Damrau, Kristina Opolais, Elina Garanča, Sondra Radvanovski, Željko Lučić, Jonas Kaufman, Luka Pizaroni, Pjotr Bečala, Ambrođo Maestri, i mnogi drugi.
Ove godine se obeležava i 25 godina od saradnje između Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Metropoliten opere na projektu radijskih prenosa iz Metropolitena. Naime, 1990. godine ostvaren je prvi prenos Matine predstave iz Njujorka predstave Travijata. Sardnja sa EBU-om i njenim članicama je doprinela da radijski prenosi iz Metropolitena postanu globalni medijski fenomen, koji danas doživljava novi pomak zahvaljujući i HD prenosima određenim predstava u biskopima.
            Direktni radijski prenosi iz Metropoliten opere su najdugovečniji kontinuirani radijski program u svetu i ove godine se obeležava njihova 85. sezona. Ove matine predstave preuzima preko 300 stanica u SAD i 40 nacionalnih servisa na 5 kontinenata – među kojima je 27 evropskih radijskih kuća.
Govoreći o sezoni 2015/16, generalni menadžer Meta, Piter Gelb je rekao: “Ovo je sezona koja bi trebalo da zadovolji našu publiku, kako staru, tako i novu. Predstavićemo naše zvezde, ali i pevače u usponu, u novi produkcijama, bilo da je reč o popularnim delima, ili retkim obnovama postavki koje bi trebalo da podstaknu kako naše pevače, tako i ljubitelje opere.”
Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo i ove godine omogućiti našim slušaocima da čuju Željka Lučića, i to u dve Verdijeve opere na ovogodišnjem repertoaru – sada već dobro poznatoj postavci Rigoleta, koja će otvoriti sezonu prenosa na Radiju, kao i u novoj produckiji Otela, koju je realizovao Bertlet Šer.
            Tokom 2015/16, celokupna sezona Metovih radijskih prenosa realizuje se u saradnji muzičkih redakcija Drugog i Trećeg programa sa ciljem da slušaocima, putem tekstova, intervjua i različitih informacija, dodatno obogati muzički doživljaj ovih operskih večeri. Naime, tim Metropolitenovih radijskih prenosa stvara posebne sadržaje za pauze prenosa, u kojima pruža nove poglede na operu koja se u tom trentku dešava u Njujorku. Realizaciju celokupne sezone direktnih prenosa šestu godinu zaredom podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.
Povodom obeležavanja nove sezone prenosa, kao i 50 godina Trećeg programa Radio Beograda, u subotu 12. decembra u 18 časova u Kamenoj sali Radio Beograda održaće se koncert studenata klase solo pevanja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (supervizija Anete Ilić). Tom prilikom prisutnima će se obratiti urednice Drugog i Trećeg programa, kao i primadona Radmila Smiljanić.
Pozivamo vas da nam se pridružite subotom uveče i postanete deo velike operske porodice koju Metropoliten opera neguje već osamdesetčetiri godine.
                                                                       * * *

Direktne prenose iz Met-a na Drugom i Trećem programu Radio Beograda realizuje tim: Zorica Premate (urednik, Radio Beograd 2), Gorica Pilipović (urednik, Radio Beograd 2), Maja Čolović (urednik Radio Beograd 2), Ivana Neimarević (urednik, Treći program Radio Beograda), Ksenija Stevanović (urednik, Treći program Radio Beograda), Sanja Kunjadić (urednik, Treći program Radio Beograda), kao i Jelena Damjanović (urednik, Treći program Radio Beograda), Ana Ćirica (urednik, Radio Beograd 2). 

Povezani članci

vesti 5684691904955671877

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item