Knjiga “Trag u vremenu” autora Mladena Bićanića, koja objedinjuje kritike predstava i na taj način ih čuva od zaborava,promovirana je u ...

Knjiga “Trag u vremenu” autora Mladena Bićanića, koja objedinjuje kritike predstava i na taj način ih čuva od zaborava,promovirana je u Sarajevu u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Knjiga je napisana u dva dijela.


Kako je istaknuto, Bićanićeve knjige donose kritike predstava brojnih značajnih reditelja, kao i presjek teatarskih festivala u Bosni i Hercegovini u posljednjih 15-ak godina i one kao takve za teatarske praktičare predstavljaju važno štivo jer su ozbiljan teatrološki materijal za buduće vrijeme.
Direktor MESS-a i promotor ove knjige Dino Mustafić smatra da je Bićanić jedan od rijetkih kritičara koji promišljaju pozorište iznutra i svojim znanjem i posvećenosti pozivu teatarskog kritičara i hronologa predstavlja važnu kreativnu interakciju između autora i idealnog gledaoca koji zna i voli pozorište.
Dodao je da pozorišni kritičar mora živjeti s pozorištem jer je on dio pozorišta, ali za to je potrebno vrijeme, strpljenje i kontinuiran rad.
Mladen Bićanić ocijenio je da je dobro pozorište uvijek dobro, ukoliko se bavi angažiranim i smislenim pristupom stvarnosti u kojoj jeste, ali i teatarskom mišlju, odnosno dok god je to stav o svijetu izrečen pozorišnim jezikom.

Povezani članci

vesti 1569388907834453290

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item