Дирер обара рекорд

У сусрет десетхиљадитом посетиоцу изложбе ренесансног мајстора. Заборављени редови испред музеја оживели у Конаку кнегиње Љубице. Викендом...

У сусрет десетхиљадитом посетиоцу изложбе ренесансног мајстора. Заборављени редови испред музеја оживели у Конаку кнегиње Љубице. Викендом долазе целе породице, неке и са малом децом


Да је током неочекивано топлог септембра у Београду владала и неутољива жеђ за врхунском уметношћу, могли су да се увере сви који су се упутили пут Конака кнегиње Љубице, на изложбу "Албрехт Дирер и његови савременици - Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог". Поставка са више од 130 графика немачког ренесансног генија и уметника који су у његовом добу стварали, вратила је у наш главни град давно заборављену слику редова испред музеја.

- Због великих врућина, али и велике гужве, у једном тренутку смо се, како бисмо обезбедили оптималну влажност за вредне експонате, одлучили да ограничимо број посетилаца - објашњава за "Новости" Данијела Ванушић, кустос ликовне збирке Музеја града Београда. - Наиме, дешавало се да током викенда изложбу обиђе и више од 800 људи, што је 100 у току сата, па ни уз осам овлаживача и четири климе, нисмо успевали да контролишемо влажност ваздуха. Ограничили смо број посетилаца на 30 по сату и почели су да се праве редови испред Конака. Оно што је фасцинантно, никога то није обесхрабрило. Напротив, људи су изузетно стрпљиво чекали да уђу и погледају поставку.

Захлађење је донело олакшање запосленима у Музеју града Београда, јер ограничења посета више нема, а интересовање за изложбу која у нашем главном граду гостује захваљујући сарадњи са Источнословачким музејом из Кошица не јењава. За непуних месец дана изложбу је видело више од 7.800 људи, а како она траје до краја октобра, ускоро се очекује и десетхиљадити посетилац, за кога је обезбеђена и награда.

- Викендом долазе целе породице, неке и са малом децом, преко радне недеље имамо организоване посете школа, има пензионера, студената, средовечних, странаца, људи различитих професионалних профила, што говори колико о популарности саме изложбе, толико и жељи Београђана и њихових гостију да виде врхунска дела - каже Александра Радибратовић, један од пет волонтера, историчара уметности, који посетиоце проводи кроз време у коме је Дирер стварао, али им открива и тајне његове мајсторске радионице. - Већину посетилаца интригирају црни квадрати на графикама из "Тријумфалне поворке", па им објашњавам да је израду ове серије прекинула смрт цара Маскимилијана, а да су квадрати вероватно били намењени неком натпису.


ЦАРИНИЦИ

Да се добар глас у Србији далеко чује уверили су се и стручњаци из Словачке који су допутовали у пратњи изложбе. На граници су цариници већ знали где су се упутили са збирком графика, када се и где отвара поставка Дирерових и дела његових савременика, а било је и оних који су изразили жељу да је виде у Београду, или новосадској Галерији Матице српске, где ће се наставити њено гостовање у нашој земљи.

Готово сви се, напомиње саговорница, прво упуте према "Носорогу" и бакрорезу "Витез, смрт и ђаво", најпознатијим међу изложеним делима. Испред "Носорога", затичемо и групу младића из средње електротехничке школе "Раде Кончар". Кажу историја уметности нема превише везе са њиховом струком, али им је драго што их је разредна довела да виде нешто са чим се не сусрећу свакодневно. Брачни пар из Израела, на пропутовању кроз Србију, обилазио је знаменитости Београда, па су пријатно били изненађени што су их у Конаку књегиње Љубице затекли оригиналне Дирерове графике. Други брачни пар туриста (из Софије), у Конак је привукао билборд са "Носорогом". Има и оних који долазе и по други пут, попут пензионисане Београђанке, која је довела и две своје пријатељице:

- Одрасла сам у окружењу у коме сам има прилике да се "наобразим" и стекла потребу да видим све оно вредно што дође у нашу средину - каже нам ова госпођа, која је некада радила као инжењер технологије.

У последње две и по деценије ниједна изложба Музеја града Београда није изазвала оволико интересовање, тако да ће Дирер и савременици - оборити рекорд!


ЛУТАЈУЋИ ОТИСАК

Изложбу у Конаку прате и радионице за најмлађе, стручна предавања, концерти ране барокне музике... Као ексклузивни пратећи програм прошле суботе гостовао је пројекат "Лутајући отисак". Уз његовог идејног творца, професора Академији уметности у Новом Саду, Радована Јандрића, графике су директно пред публиком радили Зоран Грмаш, Јелена Средановић, Александар Ботић, Вишња Николић. Следеће суботе у Конаку кнегиње Љубице, графике уживо ствараће Халил Тиквеша, Милан Блануша, Пал Дечов, Милан Јакшић и Аница Радошевић.

Povezani članci

vesti 6040286191419844730

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item