Пет нових представа у Мадленијануму

Земунско позориште Мадленијанум отвориће нову сезону обновом мјузикла "Ребека" у понедељак, 5. октобра, а до краја године биће...

Земунско позориште Мадленијанум отвориће нову сезону обновом мјузикла "Ребека" у понедељак, 5. октобра, а до краја године биће приказано пет премијерних представа.Директорка Опере и театра Мадленијанум Бранка Радовић рекла је на конференцији за новинаре да ће 30. октобра премијерно бити изведена барокна опера Георга Фридриха Хендла "Орландо", у новембру су на програму премијере драма "Милош Црњански" и "Лолита" и балета "Крвава свадба Болеро", а у децембру представа "Велики Гетсби".

Она је рекла да је у оперском репертоару тај театар изместио фокус на барокна дела, а у Хендловом "Орланду" који ће бити премијерно изведен у петак, 30. октобра, наступиће млади, талентовани певачи и инструменталисти из земље и иностранства, са барокним оркестром на историјским инструментима.

Уметнички директор Нове београдске опере и диригент Предраг Госта рекао је да је ће "Орландо" бити враћен на београдску сцену после више од 45 година паузе и да ће у новој поставци амбијент бити измештен ближе данашњици, са специјалним анимираним ефектима на сету и костимима, док ће стари инструменти вратити гледаоце у старо доба.

"Опера 'Орландо' је музика за сва времена. Оно што је данас џез и популарна музика која се слуша у кафићима, све то постоји у 'Орланду'", рекао је Госта и додао да ће у тој представи наступити најбољи и најталентованији музичари чије ће извођење бити идентично музичком стилу и оригиналним захтевима композитора.

Представа "Милош Црњански" у режији Иване Вујић и у копродукцији са Битеф театром, биће премијерно изведена у Мадленијануму у суботу 7. новембра, са Танасијем Узуновићем и Даницом Максимовић у главним улогама.

Вујић је новинарима рекла да ће на сцену бити постављена представа која ће се из посебног угла бавити Црњанским, о коме до сада нико није имао храбрости да постави неко дело.

"Покушаћемо да истражимо наше сећање на Црњанског који се сећа свог живота. За разлику од Андрића, он није пристајао на канџе институција и зато је био вољен. Код Андрића постоји избегавање живота, док се Црњански сукобио са животом и дражио живот", рекла је Вујић. 

Балет у два дела "Крвава свадба Болеро", инспирисан поезијом шпанског песника Федерика Гарсије Лорке и "Болера" Мориса Равела, са солистима Народног позоришта у Београду, а премијерно ће бити изведен у петак, 20. новембра, најавили су организатори.

Редитељ, кореограф и сценограф Крунислав Симић рекао је да та представа понире у суштину људског ероса, а да се два дела разликују по томе што је Крвава свадба драма, док Болеро говори о узвишеној лепоти и љубави, најузвишенијим искуствима пре нашег ишчезнућа.

Представа "Велики Гетсби" у режији Ане Радивојевић Здравковић биће премијерно приказана у децембру, а глумац Иван Босиљчић рекао је да је "божанствено и потресно" у којој је мери тема романа Скота Фицџералда, о губитку снова и идентитета зарад интереса, актуелна и данас.

"Нико се данас не жртвује и зато бракови пуцају. То је представа о жртви и трпељивости. Гетсби је умро због жртве, али без кајања", рекао је Босиљчић.

На Малој сцени театра и опере Мадленијанум у суботу, 14. новембра премијерно ће бити изведена представа "Лолита" по роману Владимира Набокова, у режији Јоване Томић. Тај провокативни пројекат изабран је на конкурсу Мадленијанума за младе позоришне ствараоце, а добио је подршку Министарства културе и информисања, рекли су у том позоришту.

Povezani članci

vesti 2690302269415406074

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item