Живот посвећен филму: Небојша Поповић (1958 - 2015.)

Након дуге и тешке болести, у суботу је у Београду преминуо Небојша Поповић, филмски критичар и уредник у Редакцији за културу Радио-тел...

Након дуге и тешке болести, у суботу је у Београду преминуо Небојша Поповић, филмски критичар и уредник у Редакцији за културу Радио-телевизије Србије. Најширој публици Поповић је познат као аутор емисије о филму "Други век", која се емитовала од 1997. године, представља праву антологију најзначајнијих, српских, филмских стваралаца. Иза себе је оставио и читав низ телевизијских монографија о великим филмским ауторима попут Вендерса, Лоуча, Расела, браће Тавијани, Карановића, Марковића, Шијана, Паскаљевића.

Рођен је 1958. године у Краљеву. Филолошки факултет завршио је у Београду. Каријеру у Телевизији Београд започео је 1982. у Београдској хроници, а био је и један од уредника недељног, културног магазина "Матрополис", уредник вести, емисије 24 часа, водитељ и уредник Трећег дневника, од 2002. до 2004. био је уредник Филмског програма РТС. Извештавао је са најзначајнијих филмских фестивала. О филму је писао пуних 30 година, а за најбољу филмску критику награђен је 1993. године наградом Института за филм. Као члан међународне секције филмских критичара ФИПРЕСЦИ Србија, учествовао је у раду жирија на многим страним и домаћим фестивалима. Био је селектор око 20 фестивала посвећених значајним европским кинематографијама.

Као гост уредник Филмског програма Културног центра Београда, представљао је најзначајнија савремена остварења европског филма. 

Povezani članci

vesti 366131063122145949

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item