Poetski Poligon protutnjao Mostarom: Tri sretne večeri

Završena je trodnevna ''poligonska poetska (s)trka", prvi put priređena u Mostaru i šire u Hercegovini. Prvo (jer vjerujem ...

Završena je trodnevna ''poligonska poetska (s)trka", prvi put priređena u Mostaru i šire u Hercegovini. Prvo (jer vjerujem da će biti i drugo i treće, mora biti!) izdanje Poligona, zapravo regionalnog književnog festivala, okupilo je desetak autora iz naše, te hrvatske i srpske države, a sjećam se dagađaja na kojima je u Mostaru i po pet puta više autora govorilo poeziju iz glava i zbirki, međutim teško da je odjeknula tako moćno kako je ovog vikenda odjekivala s ovog poligona kojega je okupio TRADUKI (svakako nastavite s tim, imamo mi pjesnika, samo nemamo novaca!), a za organizaciju se pobrinuo ovdašnji pjesnik Mirko Božić, svuda osim u Mostaru poznatiji pjesnik, student humanističkih znanosti i ljetni turistički ''gonič'' i kolega mu po pjesništvu Elvedin Nezirović i Centar Pavarotti kojim upravlja, kad ima ''sučim'', a uglavnom nema (evo zgode zahvaliti mu što mi je spasio ovo ljeto, objavljujući na ''ajfelu'' novine iz svog čudesnog knjiškog dućana), te Danijel Vidović, direktor HD HS ''Kosača'', koji je otvorio vrata ovog kamenog zdanja pjesnicima koji tu nisu nikada ili su vrlo rijetko zalazili. Bi oni, no ih nitko nije zvao! 

Kulturološki incident

Program je bio slojevit i u visokom ritmu: čitanja, okrugli stolovi (ističem onaj o kulturnoj (ne)povezanosti u regiji), drugi je bio o književnoj periodici, tržištu i distribuciji, a i glazbeni dio programa ostat će upamćen po neobičnosti pojave Basheskie&Edwarda EQ (Nedim Zlatar i Leonardo Šarić) iz Sarajeva koji su ovdje premijerno izveli izbor poezije iz zbirke "Savršen metak” Mehmeda Begića. Sjano. Premda Mehmed živi u dalekoj Nikaragvi, bio je te subote tu, među nama, a ni inače ne bježi od nas, dapače, ljudi misle da živi tu u nekom susjedstvu, upravo zainteresirani po portalima love stihove njegove nove zbirke "Sitni sati u Managvi”.) 

Autori iz Zagreba, Beograda, Novog Sada, Sarajeva i Mostara (Dorta Jagić, Branko Čegec, Bojan Krivokapić, Faruk Šehić, Marko Tomaš, Senka Marić-Šarić, Almin Kaplan, Adnan Žetica, Anita Pajević i Mirko Božić) realna su krema suvremenog regionalnog pjesništva svoga naraštaja, s primjesama i starijih kolega, koje nije progutao besmisao vremena kakav je, primjerice Čegec, i bilo bi lijepo ovu brojku uvećati na dvadeset i imati festival kakvog nigdje drugdje nema, jer, istinabog, ovakva se poezija, izravna, beskompromisna, pobunjenička ali ne nužno prevratnička, ali bolno dijagnostična, poštena i iskrena do intimnosti, u ovom gradu nije govorila od rata. Zbog toga je u svoju misaonu kroniku događanja u gradu stavljam u kontekst kulturološkog incidenta. 

Stihove nabrojenih pjesnika čitamo po svijetlim i žmirkavim zaslonima računara, objavljuju ih svi i posvud, sami ih je trebalo i fizički spojiti, utjeloviti skupinu, jer da se to prije dogodilo ne bi se meni dogodilo da znam za gomilu radova jednog Adnana Žetice, a pojma nemam kako izgleda. Baš sam htio upitati jednog mladića koji je u Kosaču banuo s par kanistera vina (moje, domaće, ja pravim, rekao je) i nešto rakije koja je za pjesnicima moga vremena vazda ostavljala trag kao parfemi dama "na lovu" po mostarskim i vašim šetalištima, da mi pokaže tog Žetricu, ali srećom netko ga zovnu, Adnane!, te se ne osramotih.

Ambijent za stihovanje

Samo popis njihovih književnih nagrada izvan nacionalno–lobističkih klanova, osvajanih pošteno više po drugim, nego po svojim zemljama, polučuje respekt zbog kojega sam se ispričao za poziv u neke svatove. Ubio sam se poezijom kakvu nikada nisam znao napisati! Taj "poligon" mora zaživjeti u Mostaru, "gradu sa sto tisuća pjesnika", kako mi ga je jednom opisao Arsen Dedić, a taj je valjda znao gdje je dobar ambijent za stihovanje. Zato i ovaj tekst, mala i neznatna potpora ovom značajnom događaju zbog kojega su tri večeri u ovom gradu zaredom napokon bile sretne. Jednom će valjda biti i više svjedoka za to.

Dragan Marijanović, Oslobođenje

Povezani članci

vesti 4524171299311919739

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item