MILJENKO JERGOVIĆ DOBITNIK NJEGOŠEVE NAGRADE

Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, odlučio je Međunarodni žiri na Cetinju. U konkurenc...

Hrvatski književnik Miljenko Jergović dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, odlučio je Međunarodni žiri na Cetinju.
U konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Herecegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, Jergović je ovu nagradu dobio za roman “Rod”, objavljen 2013. godine u Zagrebu.
Međunarodni žiri, na čelu sa Vlahom Bogišićem, nakon svođenja liste i užeg izbora u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasanjem je odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku iz Hrvatske, Miljenku Jergoviću, saopćeno je iz Ministarstva kulture Crne Gore.
Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca, “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih, nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe, sudbine i tragedije”.
BHRT

Povezani članci

vesti 184954668027329369

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item