Осуда хомофобичног напада у центру Београда

Асоцијација Независна културна сцена Србије најоштрије осуђује хомофобични напад на песникињу и активисткињу Лабриса Драгославу Барзут...


Асоцијација Независна културна сцена Србије најоштрије осуђује хомофобични напад на песникињу и активисткињу Лабриса Драгославу Барзут и њене пријатељице у центру Београда и позива надлежне да хитно пронађу починиоце и приведу их правди.

Драгослава Барзут и њене пријатељице брутално су нападнуте су у ноћи између 26. и 27. септембра у кафићу СФРЈ у Улици Краљевића Марка, након фестивала поезије у оближњем Магацину, на којем је Драгослава Барзут учествовала као чланица жирија. 

Према наводима Драгославе Барзут (1984), непознати мушкарац, са качкетом и капуљачом на глави, ушао је у кафић, у којем су седели његови познаници, и дошао до стола за којим је она била са пријатељицама, те уз узвике: “Лезбејке, лезбејке!” почео да их удара. У тренутку када је Драгослава Барзут позвала полицију, други непознати мушкарац, који је од раније био у кафићу, такође је почео да их физички напада и вређа на сексуалној основи. Том приликом је нападнута и конобарица кафића, која је покушала да их заштити, а у одбрану нападнутих стала је и неколицина гостију који су се у том тренутку нашли у локалу. 

Оба нападача су побегла са лица места пре доласка полиције. 

Према наводима Лабриса, постоје снажне индиције да је напад на лезбејке био са директним умишљајем и мотивисан мржњом у односу на сексуалну оријентацију жртава. 

Асоцијација НКСС изражава забринутост због наставка насиља према припадницима/цама ЛГБТ заједнице и придружује се захтеву Лабриса да напад на Драгославу Барзут и њене пријатељице буде оквалификован као злочин из мржње, на основу члана 54а Кривичног закона.

Београд, 29.09.2015.

Асоцијација НКСС

Povezani članci

vesti 6791538767561843066

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item