Ukradeno prvo izdanje Markesovog romana "Sto godina samoće"

Kolumbijska policija istražuje krađu vrednog prvog izdanja remek-dela Gabrijela Garsije Markesa "Sto godina samoće". Knji...

Kolumbijska policija istražuje krađu vrednog prvog izdanja remek-dela Gabrijela Garsije Markesa "Sto godina samoće".


Knjiga je nestala tokom vikenda iz izložbene vitrine na sajmu knjiga u Bogoti, koji je ove godine posvećen pokojnom nobelovcu. Prvo izdanje je jedno od 8.000 primeraka koje je 1967. objavila argentinska izdavačka kuća Sudamericana i potpisani primerak poput ukradenog može da se proda za 23.000 dolara.

Vlasnik knjige Alvaro Kastiljo kaže da je prava vrednost knjige sentimentalna. Ovaj kolekcionar retkih knjiga godinama je tražio ovaj primerak da bi ga konačno kupio u Urugvaju. Potom je uspeo da dođe do Markesa, koji je preminuo prošle godine u Meksiko Sitiju, i dobije od njega posvetu.

"Ovo je bolan gubitak", rekao je Kastiljo AP-u pošto je povukao ostatak svoje kolekcije sa sajma.

Policija za sada ne može da objasni kako je knjiga ukradena iz zaključane vitrine i gledaju snimke jedine bezbednosne kamere na ulazu u Makondo paviljon nazvanom po fiktivnom karipskom gradu gde se dešava radnja "Sto godina samoće".

Organizatori sajma se, u međuvremenu, izvinjavaju i mole lopove da vrate knjigu za koju kažu da će je biti nemoguće prodati.

Beta

Povezani članci

vesti 2137945584043397491

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item