U tri godine upoznat ćemo trideset proznih noviteta iz zemalja EU

Kroz tu biblioteku želimo dobiti pregled trenutačnog stanja suvremene europske proze, vidjeti tko što piše, objašnjava D. Glamuzina ...

Kroz tu biblioteku želimo dobiti pregled trenutačnog stanja suvremene europske proze, vidjeti tko što piše, objašnjava D. Glamuzina

Ovih dana objavljena su prva tri naslova u VBZ-ovoj biblioteci "Europom u trideset knjiga". Riječ je o trogodišnjem projektu (planirano je deset knjiga godišnje) za koji su dobili trogodišnju potporu fonda EU Kreativna Europa, kakvu su dobila samo četiri izdavača iz cijele Europe. Biblioteku su otvorili najnoviji naslovi slovenskog pisca Aleša Čara, Talijana Alessandra Baricca i Norvežanina Frodea Gryttena.

– Čarov "O podnošljivosti" jedan je od onih romana za koje ste s jedne strane sretni što pomažete da se objave, a s druge gotovo ljubomorni što i sami niste napisali nešto tako dobro – rekao nam je glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina.

Frode Grytten strukturirao je svoju novu knjigu "Sobe uz more, sobe u gradu" u deset priča, a svaka od njih je inspirirana jednom slikom velikog američkog slikara Edwarda Hoppera.

– U Gryttenovim pričama uvijek je glavno pitanje ostati u nekom intimnom odnosu pa onda izdržati ili propasti, ili otići, početi ispočetka, zaboraviti – kaže urednik knjige Stjepan Ravić, dok Irena Španić, urednica Bariccove nove knjige "Mr. Gwyn", tvrdi da je ovo njegov najbolji roman još od njegovih kultnih knjiga "Ocean more" i '"Svila".

Jutarnji list

Povezani članci

vesti 691863072360144811

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item