U strahu od islamskih terorista Houellebecqova predstava skinuta s programa Dubrovačkih ljetnih igara; Mani Gotovac: To je skandal

Dubrovačke ljetne igre promijeniti će program pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predsta...

Dubrovačke ljetne igre promijeniti će program pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara, u srpnju 2015. u Kuparima, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nakon izvršene procjene utvrdilo da bi izvođenje iste predstavljalo sigurnosni rizik.

Dubrovačke ljetne igre postupit će po zakonima Republike Hrvatske, a o promjeni programa javnost će uskoro biti obaviještena - javili su iz Igara. 

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović nije komentirala slučaj, jer je na putu u inozemstvu, ali se iz neslužbenih izvora može čuti da je Županiji djelo bilo sporno zbog mogućeg protuislamskog karaktera te su procijenili da postoji opasnost od reakcije terorizmom. 

Mani Gotovac, ravnateljica dramskog programa ovako je komentirala vijest o opasnosti od Houllebecqa:

-Vijest je za mene skandalozna. Ali i alarmantna. Svjedoči o katastrofama vremena u kojemu mi ovdje živimo. Vlast cenzurira umjetničko djelo koje govori o nedostatku ljubavi između muškarca i žene, djelo koje se u Parizu izvodi godinama i dobilo je prvu nagradu na festivalu u Avignonu .

Znam da im je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dalo preporuku za „ Čestice“ . Znam da je Vijeće dubrovačkih ljetnih igara – u cijelosti, s izuzetkom jednog glasa, prihvatilo naš program.

Ali što je tu je. Dogovaram s redateljem Ivicom Buljanom , te s istim ansamblom koji je već angažiran , kako ćemo odigrati u istom prostoru – drugo djelo ! drugačijeg naslova ! i drugog autora ! O istome izvijestit ćemo vas za par dana .

Kako se saznaje Županija je od Ureda predsjednice i Vlade službeno zatražila procjenu potencijalne opasnosti. Zahtjev je podnesen nakon terorističkog napada na Charlie Hebdo u Parizu, a "odozgo" je potom proslijeđen Sigurnosno obavještajnoj agenciji na procjenu rizika.

- Upozoreni smo da se radi o autoru koji se pogrdno izjašnjavao o Muslimanima i Islamu te vrijeđao osjećaje vjernika. Napisao sam dopis predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i Vladi te ih zamolio da oni procijene jesmo li mi i koliko u pravu. Ne pada mi na pamet miješati se u umjetničku vrijednost predstave, no dobro je što je predstava skinuta s repertoara jer vrijeđa osjećaje vjernika - potvrdio je župan Nikola Dobroslavić, dodajući da nitko ne želi dovoditi u pitanje skladne međureligijske odnose u Dubrovniku.

U procjeni Sigurnosno obavještajne agencije dostavljenoj MUP-u nakon terorističkog napada u Zvorniku, navodi se da bi moglo biti sigurnosnog rizika i zato se preporuča promjena programa.

Ljetne igre o svemu su kratko izvijestile javnost ne navodeći razlog, pa se nakon priopćenja posumnjalo da je ruševno stanje Kupara predstavlja sigurnosnu prijetnju, no ispalo je nešto posve drugo.

Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 2544842744121936074

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item