U Berlinu zajednička izložba impresionista i ekspresionista

Zajednička izložba francuskih impresionista i nemačkih ekspresionista u petak se otvara u berlinskom muzeju Alte Nacionalgaleri (National...

Zajednička izložba francuskih impresionista i nemačkih ekspresionista u petak se otvara u berlinskom muzeju Alte Nacionalgaleri (Nationalgalerie), što je po rečima organizatora svetska premijera, na kojoj treba da se pokažu sličnosti dva vodeća slikarska pravca. 

Impresionizam predvođen Klodom Moneom, Kamijom Pisaroom, ili Edgarom Degaom i ekspresionizam koji se razvijao oko Ernsta Ludviga Kirhnera, Maksa Libermana bili su jako bliski, što se sada ispituje, rekao je danas Udo Kitelman, direktor Naconalgalerije na predstavljanju izložbe pod nazivom "ImEx".

Do 20. septembra oko 160 remekdela ta dva slikarska pravca iz druge polovine 19. veka i početka 20. veka prvi put će se naći u direktnoj konfrontaciji, rekao je Mihael Ajzenhauer, direktor muzeja grada Berlina.

Kitelman je rekao da se stalno postavlja pitanje zašto takva jedna manifestacija nije ranije organizovana i podsetio da su izložbe ili stalne kolekcije posvećene impresionizmu ili ekepsresionizmu uvek privlačile veliki broj ljudi. 

Dva pokreta blisko su povezana sa dva grada, Parizom, kao glavnom temom impresionizma i Berlinom glavnom temom ekspresionizma, rekla je Angelika Vezenberg, kustos izložbe.

Teme slika su veliki grad, periferija, prolaznici, kao i platna sa temama odmora, veza, umetnika ili sela,  da se ispita šta može da poveže ili razlikuje Pola Sezana i Emila Noldea, Maksa Bekmana ili Evarda Munka. 

Dela tih umetnika su danas predmet divljenja u celom svetu ali u vreme kada su nastala bila su kritikovana, podseća Udo Kitelman. 

Berlinska nacionalna galerija je bila jedan od prvih muzeja koji je nabavio slike impresionista, i to pre Pariza i drugih metropola takođe je podsetila kustos izložbe. 

Oko 80 odsto izloženih dela su iz Alte Nacionalgalrije, a ostala su pozajmice iz muzeja u Parizu, Bernu, Njujorku ili Londonu i Madridu.

Beta

Povezani članci

vesti 6805705172965706785

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item