Tanji Kragujević nagrada "Desanka Maksimović"

Nagrada "Desanka Maksimović" za 2015. dodeljena je za ukupni doprinos srpskoj poeziji Tanji Kragujević, saopštio danas predsedn...

Nagrada "Desanka Maksimović" za 2015. dodeljena je za ukupni doprinos srpskoj poeziji Tanji Kragujević, saopštio danas predsednik žirija prof dr Boško Suvajdžić.

U obrazloženju o nagradi, koja je jednoglasno doneta, se ističe da je Kragujević ceo svoj stvaralački život posvetila poeziji, konstantno prisutna na srpskoj književnoj sceni kao pesnik, urednik, esejista i književni kritičar.

Od prvih uzleta do danas, ona je pesnik, kako bi rekao Aleksandar Ristović "od kova Nastasijevićevskog i kova Popinog" koji delom brani ubeđenje u svrhovitost poezije i smisao pevanja.
tanjakragujevic.com
tanjakragujevic.com

Prema rečima žirija, u trenutku dodeljivanja ove izuzetne nagrade, pesnikinja je u blizini okruglih brojeva: 20 knjiga poezije, 50 godina pevanja, 70 godina života.

Dajući kratku biografiju laureatkinje koja će 16. maja u Brankovini biti ovenčana ovim priznanjem kao 21. dobitnik na grobu Desanke Maksimović, Suvajdžić je istakao da se Kragujević bavi ključnim i zaumnim temama poezije i jezika kao što su ljubav, smrt, ćutanje, smisao pevanja i postojanja, tema grada kao megalopolisa uz karakteristične simbole vode, srne, svetlosti, snega, posebno ruže kao zaštitnog znaka ove pesnikinje.

Žiri je ocenio da je Tanja Kragujević verovatno najbliža Desanki Maksimović po životnom opredeljenju da se poezija mora pisati, da biti pesnik nije poziv niti privilegija već metafizička prinuda, suština čovekova postojanja u ženskom obličju.

Nagrada se sastoji od medaljona sa likom pesnikinje, povelje i novčanog iznosa.

Odluku o laureatu doneo je žiri kojim je predsedavao Suvajdžić a članovi su bili pesnici Miroslav Maksimović, Jovan Pejčić, književni kritičar Svetlana Šeatović Dimitrijević i Valentina Pitulić.

Povezani članci

vesti 801721909202822649

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item