Rodin stigao u Zagreb, od petka se izlaže i u Splitu: predsjednica Kolinda imala je najboljeg vodiča

Remek-djela glasovitoga francuskog kipara Augustea Rodina, predstavljena sinoć u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu na otvorenju izložbe &q...

Remek-djela glasovitoga francuskog kipara Augustea Rodina, predstavljena sinoć u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu na otvorenju izložbe "Rodin u Meštrovićevu Zagrebu", najreprezentativniji su početak velikoga petomjesečnog kulturnog događaja u Hrvatskoj - Festivala "Rendez-vous".


Festivalom "Rendez-vous" Francuska će se predstaviti u idućih pet mjeseci s više od 150 događaja, koji će u 22 hrvatska grada biti mostovi suradnje dvaju naroda, Francuza i Hrvata. Ta je suradnja uzorno ostvarene i u prijateljstvu te poštovanju dvaju umjetničkih velikana - Augustea Rodina i Ivana Meštrovića, istaknuto je.

Kulturni su to događaji par excellence, u koje je otvorenjem izložbe okupljene uzvanike i cijelu kulturnu javnost uvela predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako je izložba glasovitog Rodina "dostojan događaj za otvorenje festivala francuske kulture u Hrvatskoj - 'Rendez-vous' koji je važan preplet umjetničkih i kulturnih ostvarenja".

'Kraljski Dalmatin'

Izrazila je uvjerenje kako će taj festival osnažiti kulturnu suradnju francuskoga i hrvatskoga naroda, te podsjetila da se "stoljećima bilježe odlične i prebogate kulturne veze, a svakako posebice od 'Kraljskog Dalmatina' prvih novina na hrvatskome jeziku, nastalih na valovima novih ideja pristiglih s francuskih obala".

Grabar-Kitarović zaključila je kako je i ovaj događaj dokaz da su "hrvatski kulturni djelatnici spremni na najveće umjetničke izazove i organizacijske zadaće te da njihov stupanj stručnosti odgovara standardima najzahtjevnijih ustanova kulturne velesile kao što je Francuska".

Hrvatska predsjednica poimence je zahvalila svima koji su pridonijeli da se ostvari ova velika izložba, među kojima su autori izložbenog projekta - ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza Catherine Chevillot i donedavni ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara, sadašnji savjetnik predsjednice Republike, te kustosice Veronique Mattiussi iz pariškog Muzeja Rodin i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović.

Zastupnik u Nacionalnoj skupštini Republike Francuske i predsjednik skupine prijateljstva Francuska-Hrvatska, Patrick Bloche, istaknuo je kako izložba u Umjetničkom paviljonu ukazuje na snažnu povezanost Rodina i Meštrovića, njihovo poštovanje i natjecanje.

Zajednička baština

"Naša zajednička kulturna baština počiva i na vrijednostima koje moramo zaštititi, a u ovoj prigodi naročito mislim na slobodu stvaranja i izražavanja koja su ostavila osobit trag događaji koji su u siječnju pogodili Pariz", rekao je Bloche.

Istaknuo je kako je "Francuska vrlo dirnuta svjedočanstvima solidarnosti koje je primila iz cijeloga svijeta, a posebno naglašavam i iz Hrvatske", te zaključio kako moramo dati prednost vrijednostima tolerancije i humanizma nad svim oblicima ekstremizma i rasizma u Europi.

Riječi uglednoga gosta iz Francuske o važnosti francusko-hrvatskih kulturnih veza u svojim su riječima brojnim uzvanicima potvrdili, među ostalim i ministar kulture Berislav Šipuš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić te autori izložbenog projekta Catherine Chevillot i Andro Krstulović Opara.

Nakon svečanosti otvorenja, posjetitelji su razgledali izložbu uz taktove drugoga stavka suite "Rodinova Meditacija", koju je za izložbu skladala Olja Jelaska, a koja će biti u cjelosti praizvedena u Splitu gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti izložba "Rodinova Meditacija u Splitu". Na splitskoj izložbi će se predstaviti njegova skulptura "Meditacija - Unutarnji glas".

Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 6543252082456241787

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item