Preminula balerina Maja Plisecka

Bivša balerina prestižnog ruskog Boljšoj teatra, 89-godišnja Maja Plisecka preminula je od srčanog udara, izjavio je u subotu direktor ...


Bivša balerina prestižnog ruskog Boljšoj teatra, 89-godišnja Maja Plisecka preminula je od srčanog udara, izjavio je u subotu direktor pozorišta Vladimir Urin.

"Umrla je od srčanog udara. Lekari su sve pokušali da je spasu", rekao je Urin i dodao da je balerina umrla u Nemačkoj.

Maja Plisecka potiče iz stare ruske baletske porodice jevrejskog porekla. Ujak Asaf Meseret bio je legendarni profesor baleta. Tetka uz koju je odrasla, Sulamif Meserer, bila je primabalerina Boljšoj teatra.

Mladost Maje Plisecke obeležile su patnje pod staljinizmom. Otac joj je nestao bez traga 1937. godine a majka deportovana u Kazahstan. Pedeset godina kasnije otkriveno da je njen otac ubijen.

Postala je član Boljšoj baleta 1943. godine ali do 1959. godine nije mogla da nastupa u inostranstvu usled podozrivosti prema njenom poreklu.

Balerina je bila poznata po visokim skokovima, fleksibilnim ledjima, dugim rukama, gracioznosti pokreta i harizmi, kojoj su doprinosili upečatljiv izgled i crvena kosa.

Njene najčuvenije uloge bile su u baletima "Labudovo jezero" (1947), "Uspavana lepotica" (1947), "Karmen", "Don Kihot" i "Ana Karanjenina".

Maja Plisecka je ulogu "Umirućeg labuda" igrala više od hiljadu puta. Dobila je 1958. godine titulu "Zaslužnog umetnika Sovjetskog saveza".

Kritičari su je videli kao definitivnu naslednicu legendarne Ane Pavlove. Karijera joj je trajala neuobičajeno dugo - 60 godina. Poslednji put je nastupila 1996. godine kada je imala 70 godina, u koreografiji Morisa Bežara "Ave Marija".


Beta

Povezani članci

vesti 7545922502519609785

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item