Poznate ličnosti posetiocima predstojeće Noći muzeja preporučuju neobične i retke postavke

Poznate ličnosti posetiocima predstojeće Noći muzeja preporučuju neobične i retke postavke. Ovogodišnja, 12. Noći muzeja održava se ...

Poznate ličnosti posetiocima predstojeće Noći muzeja preporučuju neobične i retke postavke.

Ovogodišnja, 12. Noći muzeja održava se širom Srbije 16. maja, a od 17 časova pa sve do sat iza u Beogradu će na oko 70 lokacija posetioci moći da vide na stotine različitih sadržaja.

Legenda domaće glumačke scene Gorica Popović, mada potpuno neodlučna, nakon kraćeg razmišljanja izdvojila je Biblioteku "Milutin Bojić“ u kojoj će u Noći muzeja biti otvorena izložba "Blago knjiga sačuvano od kontejnera.“

"To mi je veoma zanimljivo u svetlu naše brige, odnosno nebrige o kulturnoj baštini. Postoji toliko stvari koje čame u podrumima i na tavanima, zaboravljene, a tako dragocene", navela je Popović.

Ona je ukazala da legat našeg čuvenog scenografa Duška Ristića, izuzetna kolekcija crteža, skica i knjiga, koju je poklonio Pozorišnom muzeju Srbije, stoji spakovana i skuplja prašinu, jer nema prostora u kome bi mogla da se izloži.

"Takođe, legat Branislava Nušića - ne postoji, odnosno nema svoj prostor. I tako redom...“, navodi Popović i dodaje da izložba u Biblioteci "Milutin Bojic" može da bude podsećanje i podsticaj da više brinemo o našoj kulturnoj bastini.

Voditelja Zoran Kesić će Noć muzeja provesti obilazeći brojne izložbe, a kako je rekao sigurno neće propustiti Comixconnection u galeriji Progres, gde će se predstaviti nezavisna strip scena Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske.

Izdvojio je i izložbu U noćnom fokusu: arhitektura Đorđa Geca, u UK Parobrod, a njegova koleginica Luna Lu je uvek za stripove, pa takođe preporučuje izložbu "Comixconnestion“. Prema njenim rečima, to je fantastična prilika za razmenu misli i sadržaja, a još kad se uključi opcija printa na majicama i torbama stvar je potpuno "za ne propustiti“, navodi Luna Lu koja će svratiti i do Muzeja afričke umetnosti.

"Uvek sam za putovanja i egzotične destinacije, pa i murale! Neka mališani i mladi ljudi probude u sebi apetite za upoznavanje drugih kultura“, dodala je ona, a Beograđanim preporučila i pijačni provod na Zelenom vencu.

"Među brojnim novim učesnicima Noći muzeja, koji 16. maja prvi put otvaraju svoja vrata u ovoj manifestaciji, glumica Jelena Gavrilović posebno izdvaja jednu u samom centru Beograda. 

Reč je o svojevrsnom "Muzeju iskustva“ - okupiranom bioskopu "Zvezda“ čiji novi sjaj treba da inspiriše sve generacije. "Moja preporuka jeste bioskop 'Zvezda', kao opomena, kao nada, kao spomenik jedne kinematografske sile čiji se filmovi rasprodaju na aukcijama na kilo“, kazala je Gavrilović.

Njen kolega Bojan Perić, mlada zvezda domaće kinematografije, posetiocima Noći muzeja preporučuje da posete Beogradsku filharmoniju.

Poznat kao glumac, ali i kao televizijski voditelj, Boris Milivojević već godinama prati Noć muzeja i ističe kako i ove godine manifestacija deluje više nego interesantno.

"Mnogo je zanimljivih događaja za decu i omladinu što ne znači da ćemo ih mi matori propustiti - naprotiv“, objašnjava Milivojević kroz šalu i akcenat stavlja na Muzej afričke umetnosti, Beogradsku filharmoniju, Muzej Nikole Tesle i Železnički muzej.

Neće propusti ni Kuću Đure Jakšića, gde će biti izložene raznovrsne knjige, pa i one za jelo... 

Poznati glas Radija B92, Una Senić posetiocima Noći muzeja preporučuje nekadašnju zgradu Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke. Reč je od prošle godine premijerno otvorenoj lokaciji.

Preporučuje i obilazak Palate Srbija, budući da se Beograđanima retko ukazuje prilika da uđu zdanje nekadašnjeg SIV-a, koji krije na samo veliku kolekciju umetničkih dela, već i neverovatne priče u ambijentu u kojem vreme kao da je stalo negde tamo, krajem XX veka.

Još jedna od lokacija koja godinama unazad privlači njenu, ali i pažnju posetilaca Noći muzeja, jeste obilazak Novog groblja.

Biblioteka "Milutin Bojić“ je zaintrigirala i slikarku Biljanu Cincarević, koja smatra da je ovo dobar način za podsticanje na razmišljanje o tome koliko dragocenih stvari postoji oko nas, a koje ne vidimo i ne cenimo. 

Njenu pažnju privukao je i obilazak jevrejsko-sefardskog groblja koje se prvi put ove godine obilazi u okviru Noći muzeja, kao i izložba "Ta čudesna skulptura“ u senjačkom parku Fakulteta likovnih umetnosti. 

Cincarević će u Noći muzeja svakako obići i izložbu "Socijalistički realizam i Male priče iz Velikog rata“ u Medija centru Odbrana, jer smatra da je za umetnike, ali i sve ostale, veoma važno da sagledaju kako izgleda to kada se umetnost stavi u službu ideologije, režima i politike.

"Svakako ću posetiti i Legat Petra Lubarde jer se veoma radujem obnovi te zgrade kao divnim i pozitivnim primerom da se uspeva sačuvati naša kulturna baština, zatim pijacu Zleni venac, New Moment Ideas galeriju sa delima savremenih umetnika. Bioskop Zvezda je sjajno predstavio stanje naše zemlje samo otvorivši svoja vrata memljive i poluraspadnute sale bioskopa...“, dodala je ona.

Ulaznice za 12. Noć muzeja već su u prodaji, po pretprodajnoj ceni od 400 dinara dok će na dan manifestacije karta koštati 450 dinara. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu.

Kako se podseća u saopštenju, ulaznica će na dan manifestacije važiti i kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24 sata. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. 

Tanjug

Povezani članci

vesti 5147816785971040191

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item