Nakon jedanaest godina: Zagrebačka filharmonija u Sarajevu

Jedan od najpoznatijih simfonijskih orkestara u ovom dijelu Evrope i prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj - Zagrebačka filharmonija, u sk...

Jedan od najpoznatijih simfonijskih orkestara u ovom dijelu Evrope i prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj - Zagrebačka filharmonija, u sklopu 21. sarajevskih večeri muzike, 13. svibnja nastupit će u Narodnom pozorištu, s početkom u 20 sati, uz rusku violonisticu Alenu Baevu i izvesti dva djela koja sarajevska publika nije imala priliku čuti uživo niz godina.Tako će nakon 15 godina biti izveden Brahmsov "Koncert za violinu i orkestar u D duru" i nakon punih 26 godina "Slike s izložbe" Modesta P. Musorgskog u aranžmanu Mauricea Ravela. 

Poznati orkestar

Ovogodišnje 21. izdanje Sarajevskih večeri muzike bit će održano od 12. do 16. svibnja, a ulaznice za koncert na kojemu uz Baeva nastupa Zagrebačka filharmonija staju 30 i 40 KM i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta ili rezervirati putem e-maila info@maf.ba. 

Što kazati o jednom od najpoznatijih simfonijskih orkestara u ovom dijelu Evrope koji ima tradiciju dugu 144 godine koju su obilježili brojni koncerti i poznati šefovi-dirigenti poput Friedricha Zauna, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Alexandera Rahbarija ili Vjekoslava Šuteja. Također, i mnogi drugi proslavljeni dirigenti nastupali su s orkestrom, od Brune Waltera, Leopolda Stokowskia, Paula Kletzkia, Milana Sachsa, Krešimira Baranovića, Borisa Papandopula, Igora Stravinskog..., a čest gost-dirigent Zagrebačke filharmonije je maestro Uroš Lajovic, dok će na predstojećem koncertu u Sarajevu Filharmonijom dirigirati maestro Ivo Lipanović.

Uz Zagrebačku filharmoniju na njenim inozemnim turnejama kao gosti i solisti nastupali su velikani poput Yehudia Menuhina, Mstislava Rostropovicha, Luciana Pavarottia, Ive Pogorelića, Montserrat Caballe..., te brojni poznati hrvatski muzičari. 

Uspješni su i vrlo slušani i koncerti Filharmonije s popularnim crossover-umjetnicima Maksimom Mrvicom i duom 2Cellos.

Zagrebačka filharmonija smatra se jednom od najistaknutijih hrvatskih kulturnih institucija, čemu su doprinijela brojna gostovanja u najvećim svjetskim muzičkim centrima, kao i koncerti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Za iznimne zasluge u promoviranju muzičke umjetnosti u Republici Hrvatskoj i svijetu, a povodom 140. obljetnice djelovanja, uručena joj je Hrvatska državna nagrada. 

Violina iz 1697.

Ruska umjetnica Alena Baeva iznimnu reputaciju stekla je redovitim solističkim nastupima s nekim od najznačajnijih svjetskih ansambala (orkestar Mariinsky teatra u Moskvi, Tokijski simfonijski orkestar, Njemački radijski orkestar, Nacionalni orkestar Belgije, Engleski kamerni orkestar etc), a sarajevski koncert svirat će na znamenitoj Molitor Stradivarius violini. I pored toga što ju je 1697. godine u Cremoni izradio čuveni graditelj violina Antonio Stradivari, izuzetno je očuvana, promijenila je brojne vlasnike, a sada je u posjedu ruskog kolekcionara koji ju je Aleni Baevoj ustupio na korištenje prošle godine.

Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 351603316808132370

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item