Семе зла у корицама

ПАЉЕЊЕМ "неподобних" књига Адолф Хитлер је поплочао пут до апсолутне власти и незапамћених злочина. Када би се те методе употр...

ПАЉЕЊЕМ "неподобних" књига Адолф Хитлер је поплочао пут до апсолутне власти и незапамћених злочина. Када би се те методе употребиле у корист човечанства, прва на списку књига које би требало да заврше на ломачи свакако је његов "Мајн кампф" ("Моја борба").

Укоричено семе зла, због кога је проливена крв милиона људи, код нас се продаје на уличним тезгама. Може се поручити и преко сајта неколико великих књижарских ланаца, а има је и у библиотекама. У Србији нема забрањених књига, па то важи и за Хитлеров политички манифест. Наш закон не познаје забрану књига, али је забрањено ширење расне, верске и националне мржње. Иако се то пропагира у "Мајн кампфу", штампање књиге је - дозвољено!

- Ту књигу, као лектиру, најчешће узимају младићи избријане главе - каже нам један продавац.

Идеје из "Мајн кампфа" остварене су у крвавом Другом светском рату. Да би распирио параноју од "јеврејске завере", нацистички диктатор користио је и делове из "Протокола сионских мудраца" - књиге која је крива за страдање људи у најстрашнијим концентрационим логорима широм Европе. Протеклих година ова књига имала је код нас двадесетак што легалних, што нелегалних издања. Може се претпоставити да је тзв. библија неонацистичких покрета једно од најчитанијих штива. Књиге нема у књижарама, али се купује на улици - "испод тезге".

- Доказано је да су "Протоколи сионских мудраца"фалсификат, који је почетком двадесетог века припремила и објавила руска тајна служба како би спречила модернизацију Русије. Тај памфлет је због расистичког антисемитског садржаја и подстицања на злочин код нас судски забрањен још 1985. Одлука није поштована после распада Југославије - каже књижевник Филип Давид. - Доста малих десничарских партија књигу користи за промовисање својих идеја.

АУТОРСКА ПРАВА

КРАЈЕМ ове године навршава се 70 година од Хитлерове смрти. Тада ће држава Немачка изгубити ауторска права на објављивање "Мајн кампфа". Истовремено, биће скинута забрана другим издавачима на објављивање изворног дела на немачком језику. Широм света воде се полемике да ли би књига и даље требало да буде забрањена, јер се у њој вређају жртве Холокауста и пропагира нацизам. Иначе, у Немачкој је штампање "Мајн кампфа" забрањено.

У једном истраживању од пре неколико година утврђено је да је од 1990. објављено више од стотину књига које на овај или онај начин понављају тезе из "Протокола сионских мудраца". Да ли би објављивање "Мајн кампфа", "Протокола..." и њима сличних књига требало, ипак, забранити?

- Зле идеје се не смеју популарисати, али бисмо забраном постигли супротан ефекат. Сви воле забрањено воће. Свака забрана додатно популарише одређено дело. "Мајн кампф" је лоше написана и досадна књига. Да нема те забране, нико је не би прочитао - тврди историчар Предраг Марковић. - "Протокол сионских мудраца" је опаснији, јер је сладуњав. Ипак, ни ту књигу не би требало забранити. Обе књиге би требало да служе као пример младима шта не треба подржати. Младе треба научити да критички размишљају о одређеној теми, а не стварати табуе за њих.

Филип Давид, који се дуго бави овим проблемом, направио је списак од стотинак књига са антисемитским садржајем које се продају у књижарама.

- Штампане књиге данас не представљају проблем. Времена су се променила. Крајњи десничари, које највише занима ово штиво, ретко купују књиге. Налазе их на интернету - каже Рубин Фукс, председник Савеза јеврејских општина. - Тешко је борити се са тим. Чак и ако се забрани неки сајт, за кратко време појавиће се нови са истим садржајем. Држава се успешно бори против дечје порнографије и педофилије на интернету, па би могла да се позабави и текстовима, памфлетима и књигама у којима се шири верска и национална мржња. Наша општина је неколико пута реаговала, администратори су одређене текстове скинули са сајта и све се завршило на томе.

Јевреји пажљиво прате шта се о њима пише. Имају прецизне спискове и траже забрану књига у којима се "по злу" спомињу. Нас Србе као да је баш брига шта се објављује о нама. Повремено, углавном између себе, закукамо да нас сатанизују и - све се заврши на томе.

- Није ми познат случај да су спорне књиге у којима се сатанизују Срби - каже историчар Чедомир Антић. - За мене је најстрашнија "Србијин тајни рат", за коју је предговор написала Маргарет Тачер. Та књига је надахнута мржњом према српском народу. Али, нисам за забране. Сматрам да је потребно упознати се са садржајем тих књига и њиховим погубним последицама. На књигу треба одговорити књигом. Држава мора да финансира превођење таквих дела, уз стручне коментаре.

Мото кинеске културне револуције била је порука Мао Цедунга: "Нека цвета хиљаду цветова." Истина, различита мишљења су потребна и корисна, различите књиге исто тако. Само треба пазити да се с тим "цвећем" не узгајају и "отровне биљке". 

JЕДИНА ТРЕНУТНО ЗАБРАЊЕНА

ЈЕДИНА књига која је тренутно забрањена у Србији је "Мит о Холокаусту" швајцарског историчара Јиргена Графа. Аутор у књизи тврди да нису постојале гасне коморе и доводи у питање број Јевреја страдалих током Другог светског рата. Одлуку је донео Виши суд у Београду.

- Одлука је донета тек када је цео тираж распродат - каже Филип Давид. - Ова забрана је усамљен случај реакције власти на антисемитизам у литератури. Сличне књиге и даље се штампају, а потом се слободно продају.

Драгана Матовић, Вечерње новости

Povezani članci

vesti 6922103944767548652

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item