Џумхуру улица у Београду

Босанско-херцеговачки путописац, сликар и карикатуриста Зулфикар Зуко Џумхур (1920-1989) ускоро ће добити улицу са својим именом у Београд...

Босанско-херцеговачки путописац, сликар и карикатуриста Зулфикар Зуко Џумхур (1920-1989) ускоро ће добити улицу са својим именом у Београду

ПОЗНАТИ босанско-херцеговачки путописац, сликар и карикатуриста Зулфикар Зуко Џумхур (1920-1989) ускоро ће добити улицу са својим именом у Београду, сазнају "Вечерње новости". Предлог Скупштине града је да једна улица у ужем центру понесе име великог боема и човека који је имао пријатеље свих вера и нација.

- Чега год се дотакао, постајало је уметност. Нацртана на салвети, на платну, на папиру или оно што је написао или доживео, пропагирајући свој приватни стил живота, на који су се сви лепили као мушице - говорио је велики српски писац и сликар Момо Капор.

Њихово пријатељство кулминирало је заједничким романом "Зелена чоја Монтенегра", који је истовремено и Капорова ода Џумхуру. Свог "друга по кафани и слици" овековечио је и на портрету који се и данас налази у Скупштини града.

Џумхур је рођен у Коњицу 24. септембра 1920. у угледној породици верских службеника. Основну школу и нижу гимназију завршио је у Београду, где му је отац радио као имам, а вишу гимназију у Сарајеву 1939. Почео је студије права, али је прешао на ликовну академију и завршио је у класи Петра Добровића. Први цртежи штампани су му у "Народној армији" 1947. године, а од тада је објавио више хиљада карикатура и илустрација. Писао је сценарије за кратке и игране филмове, и ТВ серијале.

ПРИЈАТЕЉСТВО СА АНДРИЋЕМ

Џумхур је аутор неколико путописа, а један од њих "Некролог једној чаршији", својеврсни је феномен, јер је предговор за њега написао српски нобеловац Иво Андрић. Због великог пријатељства са Џумхуром, Андрић је тада једини пут прекршио сопствено правило - да не коментарише туђа дела. Двојица великана годинама су се дружила у Херцег-Новом, где је Џумхур и преминуо 1989. године.

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 212635157952474199

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item