У култури сви победници

Свечано отворен српски Павиљон на највећој уметничкој смотри -Бијеналу у Венецији. Тасовац: Што боље кроз уметност упознамо различитости, ...

Свечано отворен српски Павиљон на највећој уметничкој смотри -Бијеналу у Венецији. Тасовац: Што боље кроз уметност упознамо различитости, будућност света биће извеснија


СРБИЈА је свечано јуче отворила врата свог павиљона на највећој светској уметничкој смотри. У древном хладу венецијанског парка Ђардини окупила се многобројна публика, међу којима је било угледних домаћих уметника, али и посетилаца из разних земаља света, како би увеличала премијеру рада Ивана Грубанова "Уједињене мртве нације" на 56. Бијеналу савремене уметности.

- И по броју земаља учесница и уметника који на њему излажу, Бијенале се може поредити са Олимпијским играма, само што у спорту неко мора да буде поражен да би други били срећни, док су у култури сви победници - рекао је министар Тасовац отварајући павиљон у ком наши уметници излажу још од 1938. године. - -Верујем да неки од вас нису никада били у Србији, али су многи сигурно читали "Пут око света за 80 дана" Жила Верна, па као и у тој књизи, на овом месту, обилазећи различите павиљоне, можете протрчати кроз све земље, са свих пет континената и то за само 80 минута. Тема овогодишњег Бијенала је "Све будућности света", а што боље кроз уметност и културу будемо упознавали наше различитости, будућност света ће бити извеснија.

Уметник који репрезентује нашу културу на овој престижној манифестацији, Иван Грубанов, захвалио се што му је омогућено да успостави дијалог на равној нози са колегама из читавог света. Добродошлицу на српски павиљон пожелела је и комесар наше изложбе Лидија Мереник.

Поставка "Уједињене мртве нације", која је као и отварање нашег павиљона најављена у венецијанском лист "Ла нуова", оставила је снажан утисак на Емира Кусурицу чије је појављивање на Бијеналу представљало изненађење:

- Овај рад потврђује нашу осетљивост на тему нестанка и одумирања држава - сматра славни редитељ. - Све те државе биле су као ловачки трофеји онима који су их уништавали. Када сам видео згужвану заставу Југославије сетио сам се једне мисли Бохумила Храбала, да човек који мисли није хуман, јер је размишљање у супротности са људском природом. Утисак који сам стекао на Ивановој изложби је утисак о понижењу и гажењу које се циклично понавља.

ТЕАТАР ФЕНИЋЕ

Посебно изненађење било је појављивање нашег филмског редитеља Емира Кустурице у нашем Павиљону. Само неколико сати пре отварања, славни редитељ је са министром Тасовцем у чувеном театру Фениће уговарао продукцију опере "На Дрини ћуприја", која ће премијеру имати у Андрићграду, на Дрини.
Поред Кустурице отварању су присуствовали Владимир Величковић, Мрђан Бајић, Јерко Денегри, Биљана Србљановић, Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Србији и многи други.

ВЛАДА ВЕЛИЧКОВИЋ: ЕФЕКТНО

- РАД Ивана Грубанова представља веома ефектну и ангажовану целину. Пун погодак је коришћење застава као симбола кроз које се говори о оном што се дешава у савременом свету. Овај пројекат се издваја из свега и свачега што се може видети на овогодишњем Бијеналу.

МРЂАН БАЈИЋ: ВЕЋ ЗАПАЖЕН

ГРУБАНОВ је направио сјајну презентацију. Већ сам од неких колега из Француске чуо да га издвајају као једну од најинтересантнијих. Када сам ја учествовао на Бијеналу, новац за пројекат сам добио 20 дана уочи изложбе, па мислим да је добро да се подршка која је дата Грубанову стандардизује и за будуће учеснике.

Свечано отворен српски Павиљон на највећој уметничкој смотри -Бијеналу у Венецији. Тасовац: Што боље кроз уметност упознамо различитости, будућност света биће извеснија

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 5347141590858659521

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item