Нелогични услови конкурса

Управни одбор Југословенске кинотеке није изабрао новог директора. Упућен предлог Влади Србије за измену важећег статута ове установе Ј...

Управни одбор Југословенске кинотеке није изабрао новог директора. Упућен предлог Влади Србије за измену важећег статута ове установе

ЈУГОСЛОВЕНСКА кинотека мораће још да сачека до именовања новог директора - на конкурсу који је управо завршен, како је оценио Управни одбор ове куће, ниједан од пријављених кандидата или није испунио формалне услове конкурса, или је приложио непотпуну документацију.

Чланови УО закључили су да проблем није у кандидатима, већ у чињеници да су "услови конкурса које налаже важећи статут Југословенске кинотеке дискриминаторски, јер искључују могућност да се пријаве кандидати са завршеним факултетима Универзитета уметности, што је у начелу у супротности са основном делатношћу Кинотеке". Ово је закључак седнице УО одржане крајем априла, којој су присуствовали Јелена Митровић (председник), Мирослав Могоровић, Игор Станковић, Александар Ердељановић, Радослав Зеленовић, Љубинка Терзић и Миљана Дедовић.

По досадашњим условима, право да конкуришу за место директора Југословенске кинотеке имају само кандидати са "високо стеченим образовањем из научне, односно стручне области у оквиру образовно-научног поља друштвено-хуманистичких наука, који имају најмање осам година радног искуства у области културе, и који познају делатност архива и кинотека као установа". Због нелогичности које прописује Статут, УО је донео одлуку да се конкурс који је завршен 14. априла поништи, и да се Влади Србије упути предлог за његову измену, која би омогућила, како је саопштено, "ширу базу за избор директора".

Оно што је занимљиво свакако је чињеница да су се за место "првог човека" једне од најзначајнијих и најугледнијих установа културе на овај конкурс пријавила само четири кандидата - Небојша Брадић, позоришни редитељ, некадашњи министар културе и управник Атељеа 212, Народног позоришта и Београдског драмског позоришта, који није испунио формалне услове, јер је дипломирао на ФДУ. Ту су и Срђан Кнежевић, филмској јавности познат као аутор бројних ангажованих документарних остварења, који је са дипломом ФДУ (Група за организацију филмске и ТВ делатности) такође дисквалификован, као и Бобан Јефтић, који је дипломирао на истом факултету, на Одсеку драматургије.

Једини кандидат који је испунио формалне услове конкурса које налаже досадашњи статут Кинотеке је Александар Нинић (Факултет политичких наука), али је УО оценио да је његова "пријава непотпуна, јер није доставио адекватне доказе којима се документује његово радно искуство у области културе, као и то да су наводи у радној биографији нетачни".


КОМЕДИЈА АПСУРДА

СРЂАН Кнежевић је, како истиче за "Новости", још пре седнице Управни одбор упутио примедбу Министарству културе (тачније, помоћнику министра Александри Фулгоси) на формалне услове конкурса који су незаконити.

- Добро је што је упућен предлог Влади Србије за измену Статута, јер би, иначе, поступак за избор новог директора био крајња бесмислица. Ионако већ готово све што се догађа око филмске уметности у Србији делује потпуно надреално, као да смо у некој комедији апсурда, само би то још требало да се деси и са Кинотеком која је успела да се сачува, па да затворимо све наше "црне странице" - каже Кнежевић.


ДИСКРИМИНАЦИЈА "КУЛТУРЊАКА"

КАКО за "Новости" објашњава Небојша Брадић, парадоксални услови конкурса су очигледни.

- То није неочекивано - док за директора Југословенске кинотеке не могу бити бирани кандидати који су дипломирали на ФДУ, дотле, у најзначајнијим државним институцијама седе људи без адекватног образовања - каже Брадић. - Изменом Статута дискриминација у условима конкурса биће укинута, и за место директора моћи ће да се пријави много већи број кандидата довољно стручних да наставе мисију Кинотеке и директора који је дуго година водио, Ралета Зеленовића.

Разлози због којих себе види на том месту су, како истиче, дугогодишње искуство у вођењу културних институција и и професионална радозналост.

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 7133744426639677491

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item