Раде Шербеџија спрема Креонта за Брионе

Трагедију Софоклове „Антигоне” ће овога лета режирати Ленка Удовички Раде Шербеџија (Фото Танјуг) Од нашег специјалног извештача ...

Трагедију Софоклове „Антигоне” ће овога лета режирати Ленка Удовички

Раде Шербеџија (Фото Танјуг)
Од нашег специјалног извештача
Ријека – Радићемо Софоклову „Антигону” овога лета на Брионима! Режираће је Ленка Удовички, а мени је припало да играм Креонта – рекао нам је у даху глумац Раде Шербеџија, кога смо протеклих дана срели на актуелном 22. по реду Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци. У фоаје Хрватског културног дома на Сушаку Шербеџија је са неизбежним белим шеширом на глави и карактеристичним осмехом, а у пратњи љупке ћерке Милице, ушетао неки минут пре почетка представе „Казимир и Каролина” Едена фон Хорвата, у режији Снежане Тришић, са којом је на овом престижном ријечком позоришном скупу са успехом гостовао београдски „Атеље 212”. Овај маг позоришне и филмске сцене најпре се зауставио у позоришном бифеу да поздрави своје ријечке и београдске пријатеље.
– Дошао сам да поздравим моје колеге „атељеовце”, са којима имам лепу комуникацију. Апсолутно је фантастично да се људи из света позоришта између себе друже и састају. Дивно је када се те особене енергије укрсте. То увек изнедри нашто позитивно – каже Шербеџија, откривши нам из прве руке репертоарски адут са којима ће се његово позориште „Улисис” представити током овогодишње 15. сезоне на Брионима.
– „Антигону”, Софоклову трагедију из петог века, радићемо овог лета у копродукцији са колегама из Ријеке и сарајевским Месом, а лик Едипове ћерке Антигоне тумачиће сарајевска глумица Маја Изетбеговић. А какав ће бити мој Креонт, захтевни тебански краљ, у овом тренутку не знам. У сваком случају, даћу максимум од себе, будући да је пред нама узбудљиво позоришно дружење, то јест да су у подели и ријечки и сарајевски драмски уметници, као и наши глумци из „Улисиса” – каже Шербеџија уз напомену да је у овом тренутку сасвим извесно да ће током лета на Брионима гостовати Југословенско драмско позориште из Београда са својом представом „Разбијени крчаг” Хајнриха фон Клајста у режији Игора Вука Торбице.
Док улази у лик Софокловог Креонта у делу „Антигона”, чије пробе ускоро почињу, Раде Шербеџија ће привести крају монтажу филма „Ослобођење Скопља”, који ради са својим сином Данилом, а према драми Душана Јовановића, у којој је са заносом изгарао у истоименој култној представи коју је давне 1979. године на сцени КПГТ-а режирао Љубиша Ристић.
– Прича је посвећена македонским дешавањима из 1944. године. У средишту ове ратне драме је судбина једне породице из Скопља која се носи са проблемима изазваним ратним вихором. То је прича о љубави младе Македонке и немачког војника – каже Шербеџија.
А онда од јесени, како открива Шербеџија, поново се враћа у Америку, где је позван да снима нови филм, али и да се дружи са Анџелином Џоли, са којом је сарађивао у појединим филмовима.    
Б. Г. Требјешанин, Политика

Povezani članci

vesti 5562185280815034332

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item