„Борини дани” лете на улицу

Апелациони суд у Нишу потврдио је пресуду којом се налаже хитно исељење Књижевна заједница „Борисав Станковић. – То је правно насиље, али ...

Апелациони суд у Нишу потврдио је пресуду којом се налаже хитно исељење Књижевна заједница „Борисав Станковић. – То је правно насиље, али поштоваћемо одуку суда, каже уредник Мирослав Цера Михаиловић

Адреса са које мора да се исели Књижевна заједница: Оца Јустина Поповића 6 у Врању (Фото Врањске)
Врање –Апелациони суд у Нишу потврдио је пресуду по којој Књижевна заједница „Борисав Станковић” у Врању мора да се исели са садашње адресе у Прибојчићевој кући, једног од најстаријих споменика културе који је под заштитом државе. По речима градског правобраниоца Драгана Михајловића, пресуда је коначна и зграда ће бити предата на управљање Народном музеју „Бора Станковић”.
Књижевна заједница мора да се исели у року од 15 дана од добијања пресуде. Судски поступак за исељење град је покренуо прошле године. Уредник Књижевне заједнице Мирослав Цера Михаиловић поднео је противтужбу, којом је затражио од града да Прибојчићеву кућу уступи Књижевној заједници на неодређено време. Затражио је од града и 7,5 милиона динара за трошкове реновирања куће, али су његови захтеви одбијени.
– Поштујемо судску одлуку, али ћемо одуговлачити са исељењем и максимално штитити своја права. Ово је правно насиље, извршен је чин политичког притиска. Ми ту кућу никада нисмо својатали, она је културно-историјско добро Републике Србије. Ми ту боравимо потпуно легално на основу решења Извршног одбора општине Врање из 2004. године, којим је овај простор уступљен Књижевној заједници на коришћење без накнаде, на неодређено време. Али ми смо ту зграду добили у руинираном стању и, према налазу судског вештака, уложили смо преко 7,5 милиона динара сопствених средстава. Било је ту и буџетских средстава општине, али она нису била издвојена наменски за обнову, већ за редовне активности. Поред тога, не знам како је физички могуће да се тако брзо иселимо, као и остале институције које се овде налазе. Град мора да нам обезбеди адекватан простор, овде има вредних дела, ретких књига, физички није могуће да се све то исели преко ноћи – каже за „Политику” Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић”.

Мирослав Цера Михаиловић (Фото из личне архиве)

Он подсећа да се у Прибојчићевој кући поред Књижевне заједнице налази и подружница Удружења књижевника Србије, огранак Српског књижевног друштва, Клуб младих стваралаца „Лонац”,  библиотека, легат и рукописна заоставштина академика Вука Филиповића, галерија, магацин за књиге.
Поводом ове пресуде јуче су се отвореним писмом културној јавности Србије обратили досадашњи добитници књижевне награде „Борисав Станковић”, аутори и сарадници, међу којима и Драгослав  Михаиловић, Данило Николић, Радован Бели Марковић, Милован Данојлић, Мирослав Јосић Вишњић, Јован Радуловић, Драго Кекановић, Горан Петровић и многи други. Писмо је упућено и председнику Републике Србије Томиславу Николићу, председнику Владе Александру Вучићу и министру културе Ивану Тасовцу.                                                                      
 Они подсећају да је Књижевна заједница „Борисав Станковић” основана  на иницијативу шездесет седморо писаца и интелектуалаца са простора бивше Југославије 9. маја 1989. године са циљем унапређења књижевног стваралаштва, науке и културе српског народа као и очувања, неговања и афирмисања дела Борисава Станковића. Њеним оснивањем институционализована је „Борина недеља”, данас једна од најзначајнијих културних манифестација, и установљена престижна књижевна награда названа именом овог култног писца наше, европске и светске књижевности чији добитници, најистакнутији прозаисти који пишу на српском језику, представљају својеврсну антологију српске књижевности – Милорад Павић, Драгослав Михаиловић, Светлана Велмар Јанковић, Павле Угринов, Милован Данојлић, Антоније Исаковић, Данило Николић, Радован Бели Марковић, Мирослав Јосић Вишњић, Драго Кекановић, Горан Петровић, Владан Матијевић… Њена издања представљала су српску књижевност на најзначајнијим европским сајмовима: у Франкфурту, Лајпцигу, Солуну, Москви… За свој досадашњи рад добила је бројна и угледна признања.
Заузврат, ова значајна институција културе више од пет година налази се у својеврсној агонији, остављена на милост и немилост локалним моћницима, представницима градске власти, без елементарних услова за рад, без средстава за програме, материјалне трошкове и плате двојице стално запослених, а сада јој прети избацивање из радног простора који је сама реконструисала, који је наменски и у којем ради већ шеснаест година. Противправном и противзаконитом одлуком Градског већа Врања из априла 2010. године практично спречава и њено само постојање. Одлука је политичка, а дошла је као резултат вишегодишњег малициозног, а моћног гласа и труда добро организоване групе појединаца из градске власти и неких локалних медија, да се негира, компромитује и осуди рад и естетска усмереност једне институције и њеног програма, сматрају потписници отвореног писма. 
М. Момчиловић, Политика

***

КЊИЖЕВНА заједница "Борисав Станковић" из Врања упутила је у среду отворено писмо јавности, апелујући да се заустави уништавање ове важне, четврт века старе културне институције. У писму које је послато и на адресе председника и премијера Србије и министра културе, уз подсећање да се Заједница више од пет година налази у својеврсној агонији, без елементарних услова за рад, средстава за програме, материјалне трошкове и плате двојице стално запослених, каже се, а на основу судске пресуде, да јој сада прети и избацивање из радног простора у којем ради већ шеснаест година. 
"Противправном и противзаконитом одлуком Градског већа Врања из априла 2010. године, њој се практично спречава и само постојање. Одлука је политичка, а дошла је као резултат вишегодишњег малициозног, а моћног гласа и труда добро организоване групе појединаца из градске власти и пар локалних медија, да се негира, компромитује и осуди рад и естетска усмереност једне институције и њеног програма. Осионост власти огледа се у укидању свих дотација и непоштовању Уговора који је надлежни орган Градске управе потписао са Књижевном заједницом. Брутални политички линч посебан замах добио је након безуспешног покушаја да се насилнички и непромишљено отму оснивачка права на културну манифестацију 'Борина недеља', коју ова институција успешно организује већ четврт века, као и на доделу награде 'Борисав Станковић', коју је Заједница установила још својим оснивачким актом", каже се у писму.
УГЛЕДНИ ПОТПИСНИЦИ
Међу потписницима писма су и књижевници Драгослав Михаиловић, Данило Николић, Радован Бели Марковић, Милован Данојлић, Мирослав Јосић Вишњић, Јован Радуловић, Драго Кекановић, Горан Петровић, Владан Матијевић, Никола Маловић, Милосав Тешић, Милисав Савић, Радивоје Микић, Александар Јовановић, Мило Ломпар, Горан Максимовић, Јагош Ђуретић, Ивана Димић, Михајло Пантић, Иван Негришорац, Сунчица Денић, Марко Недић, Бојан Јовановић, Ђорђе Сибиновић, Ненад Шапоња.
Уз напомену да запослени чланови редакције плате не примају више од пет година, нити имају здравствено осигурање, потписници писма подсећају да они више од деценије и по активно учествују у рестаурацији Куће писаца, која представља њихов радни простор. У њој су, поред Књижевне заједнице, смештени подружница Удружења књижевника Србије, огранак Српског књижевног друштва, Легат академика Вука Филиповића, Клуб младих стваралаца "Лонац", као и цела инфраструктура која је стварана 26 година. 
Кућу писаца, која је својим лицем, идејом и радом, али и материјалном помоћи Књижевне заједнице "Борисав Станковић" постала препознатљива као живи културни споменик и духовно језгро града, сада би, како кажу у писму, ваљда требало разбити и привести "правој намени", будући да нова "хајка" на ову институцију ових дана кулминира избацивањем на улицу из њеног радног простора:
"Тиме ће, коначно, бити стављена тачка на даље постојање и рад Заједнице. Тим чином би и буквално била угашена, а њен двадесетшестогодишњи рад избрисан".
С уверењем да "овакав културни скандал и насиље према једној институцији културе, српска историја културе не познаје и несумњиво представља нешто што је више од злочина према култури", писмо су потписали добитници награде "Борисав Станковић", угледни писци, аутори и сарадници Књижевне заједнице "Борисав Станковић". 
МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ
СИМБОЛИЧНО
Иако сам сада у Француској, са задовољством сам ставио потпис испод заједничког писма - протеста. Муке ове манифестације трају већ годинама, а за то је искључиво одговорна тамошња безобзирна власт. Некада смо сви у Врање ишли као на ходочашће. У место познато по отмености, духовности и култури, а сада се све то претворило у нешто сасвим супротно, у праву срамоту. Локална власт је својим поступцима практично увредила све нас добитнике и остале писце критичаре и професоре који су редовно одлазили на "Борину недељу". Случај са овом манифестацијом представља неку врсту симболике односа према култури.
ДАНИЛО НИКОЛИЋ
"СВЕ ћЕ ТО ТАТКО"
- Наши велики преци су имали надмоћ над свакодневним појавама и зато су као и Бора Станковић и темељ и угаони држачи нашега духа, а и наше судбине. О свему што се догађа треба имати у виду вековно народно искуство које каже да сложна браћа нову кућу граде, а несложна стару разграђују. Надам се да нас Бора гледа из својих висина између звезда и каже: "Све ће то татко".
ЈОВАН РАДУЛОВИЋ
ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК
Подржавам Церу Михаиловића и права је штета што нема још таквих људи који тако ревносно и брижљиво брину о свом граду, његовој култури и традицији. Просто је чудно да општински оци не чине ништа да са таквим човеком нађу заједнички језик.
МИЛИСАВ САВИЋ
БРУКА И СРАМОТА

Права је брука и срамота како се један град, односно његови челници понашају према једној манифестацији са тако великом традицијом која носи име великог прозног српског писца. Људи који воде град, а посебно они који су задужени за културу, требало би да се призову себи и памети. Оно што је највредније, то је наша култура, али изгледа да тога многи нису свесни.


БОРИНА НЕДЕЉА
"Програми овогодишње 'Борине недеље' одвијали су се у сали Црквене општине, једином слободном простору у граду, пошто је под претњом смена и отпуштања са посла врањанска власт забранила свим иституцијама било какву сарадњу са Заједницом, каже се у писму и додаје: "Поцепани су и прелепљени сви програми и плакати, а учесницима манифестације, као ни лауреату Николи Маловићу, није била омогућена посета ни Музеј-кући Борисава Станковића, чијим су сенима дошли да се поклоне".
Вечерње новости

Povezani članci

vesti 6739509386000565801

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item