Избор управника Народне библиотеке: Трећи пут, четири кандидата

Управни одбор данас отвара коверте кандидата за нови избор управника Народне библиотеке После два поништена конкурса за управника На...

Управни одбор данас отвара коверте кандидата за нови избор управника Народне библиотеке

После два поништена конкурса за управника Народне библиотеке Србије, што је праћено полемикама "без рукавица" између чланова тадашњег управног одбора који су поднели оставке и Министарства културе, данас почиње трећи избор првог човека наше најзначајније културне институције.

На данашњој јавној седници, нови УО (проф. др Михајло Пантић, председник, Владимир Кецмановић, Ивана Димић, Владислав Бајац и Љубомир Бранковић) отвориће пријаве кандидата на конкурсу који је расписан крајем марта. Како смо незванично сазнали, четворо је претендената на библиотекарски престо у Скерлићевој: писац Ласло Блашковић, кога је Влада 15. јануара именовала за в. д. управника НБС, Предраг Ђукић, помоћник диреткора Библиотеке града Београда, који је и раније конкурисао на ово место, и још двоје кандидата чија ће имена бити објављена данас.

УО је, иначе, у међувремену донео одлуке о изменама и допунама Статута НБС које су омогућиле да конкурс буде знатно шири, и да се пријави већи број културних посленика. Уз претпостављено високо образовање тражи се најмање 10 година радног искуства у области културе, од чега најмање три на пословима руковођења установама или у установама културе. 

Нове измене Статута НБС (конкурса), Министарство културе је без примедби прихватило, и то у рекордном року, иако је пуних годину дана несхватљиво игнорисало захтеве тадашњих чланова УО за измене који су идентичне садашњим. Да подсетимо: то је и био разлог оштрог сукоба између УО и ресорног министарства, што је и довело до поништавања два конкурса. Сада је све то исправљено, а у међувремену је оставку поднео државни секретар у Министарству културе Дејан Ристић, који је био највише прозиван у овом спору због, како се инсинуирало, покушаја да по сваку цену наметне свог фаворита за управника.

Приликом избора кандидата у конкурсу је наведено да ће се ценити и "квалитет и одрживост понуђеног предлога програма рада и развоја Библиотеке за период од четири године", знање још једног светског језика, као и чињеница да је "кандидат интелектуалац/стваралац потврђеног реномеа који својим делом репрезентује српску културу".

Овога пута, дакле, УО не би требало да има већих потешкоћа - после отварања коверти утврдиће да ли сви кандидати испуњавају услове и одржаће разговоре са њима, консултоваће Синдикат НБС и предложити Влади кандидата, која о томе доноси коначну одлуку.

Из наводно добро обавештених културних кругова, данима се већ може чути да је "ствар већ готова", односно, да главни фаворит Ласло Блашковић неће имати већу конкуренцију. 

Ваља се, међутим, надати да су то само познате приче из кулоара културне чаршије, да ће чланови УО пажљиво одмерити све пријаве, донети праву одлуку, и тако најзад националну културну институцију ослободити тешког бремена која је, ни крива ни дужна, носила пуне две године.

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 8519541204078927637

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item