Тања Крагујевић: Поезија још није изгубила моћ

После пола века писања и 20 књига поезије иза себе, Тања Крагујевић је најближа Десанки Максимовић по животном опредељењу да се поезија &q...

После пола века писања и 20 књига поезије иза себе, Тања Крагујевић је најближа Десанки Максимовић по животном опредељењу да се поезија "мора" писати

ПОСЛЕ пола века писања и 20 књига поезије иза себе, Тања Крагујевић је најближа Десанки Максимовић по животном опредељењу да се поезија "мора" писати, да бити песник није позив нити привилегија већ метафизичка принуда, суштина човекова постојања. У женском обличју.

Ове речи пратиле су једногласну одлуку жирија да угледна награда "Десанка Максимовић" за укупан допринос српској поезији, ове године припадне ауторки која је цео свој стваралачки живот посветила поезији, константно присутна на српској књижевној сцени као песник, уредник, есејиста и критичар.

- Почела сам да пишем веома млада и, попут Десанке, поетски израз одабрала сам спонтано. Не зна се разлог који нас одређује тако рано као песнике. То је и сама Десанка у више махова, са скромном и лепом збуњеношћу изговарала. 

То чудо животно и књижевно, десило се и мени у време када сам била веома млада, јер је моја прва збирка садржала песме и ђачке свеске - каже за "Новости" Тања Крагујевић, добитница признања које додељује Задужбина "Десанка Максимовић".

У својој поезији Крагујевићева се бави кључним и заумним темама поезије и језика, као што су љубав, смрт, ћутање, смисао певања и постојања, тема града као мегалополиса. Њена поезија је особени дијалог са митом, културом, језиком и светом, и плени особеном вером у смисао поезије, као и истинским убеђењем да човек може постојати само као биће културе.

МНОГОБРОЈНА ПРИЗНАЊА

ПРВУ песничку књигу "Вратио се Волођа", Тања Крагујевић је објавила у двадесетој години, а последњу "Од светлости, од прашине", прошле године. Песме су јој превођене на све значајније светске језике. Добитница је "Бранкове" и награде "Ђура Јакшић" за поезију, "Исидора Секулић" за есејистику, "Милан Богдановић" за књижевну критику...
- Полазила сам у свет поезије са огромном вером, у време када се поетска реч у целокупној јавности, култури, просвети и животу примала са апсолутном пажњом и поштовањем, отвореним слухом и радозналошћу за све што песник има да каже. 

Време је донело огромне промене и престиж других форми говора или презентовања мишљења и ставова, који су одузели ту фасцинантну моћ поезији, али она сама ту моћ није изгубила. Сва комплексност света јесте садржана поново у поезији и поезија има на њу свој одговор - каже Тања Крагујевић.

Своје стваралачко биће, како додаје, увек је осећала као примарно и једино песничко:

- И данас када пишем своје мале есеје о другим песницима или записе о поезији, чиним то искључиво као песник, не претендујући на звања критичара, књижевног зналца. Дирнута сам начином на који је жири сагледао моје дело. Мало је било таквих прилика да се са толико озбиљности и студиозности неко окрене свему што сам урадила. 

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 4309903815143204437

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item