Balet 'Tramvaj zvan čežnja' u HNK

Riječ je o baletu koji koristi suvremeni plesni izričaj, a kako je drama Tennesseeja Williamsa, poznatija u filmskoj izvedbi, tim više j...

Riječ je o baletu koji koristi suvremeni plesni izričaj, a kako je drama Tennesseeja Williamsa, poznatija u filmskoj izvedbi, tim više je zanimljiv

Posljednja premijerna predstava u HNK Split u sezoni 2014/2015 bit će premijera baleta Tramvaj zvan čežnja koji će se u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića, na glazbu Mladena Tarbuka izvesti u subotu.

- Odlučio sam postaviti dramsku predstavu u baletu zbog toga što imamo tri iskusne balerine solistice, Elenu Nikolaevu, Irinu Čaban Bilandžić i Albinu Rahmatullinu, koje mogu tehnički i glumački podnijeti teret teške uloge Blanche DuBois. U našem Tramvaju zvan čežnja temeljenom na motivima djela Tennesseeja Williamsa, imamo i scene koje su u filmu izrezane poput silovanja. Ljubavi radi ovaj balet posvetio sam našoj prvoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj poznavajući njezinu priču, naglašava uoči premijere Dinko Bogdanić.

- Riječ je o baletu koji koristi suvremeni plesni izričaj, a kako je drama Tennesseeja Williamsa, poznatija u filmskoj izvedbi, tim više je zanimljiv. Dramaturginja Sanja Ivić nije se libila u ovom baletu koristiti motive koji su u filmskoj verziji izostavljeni. Fantastična je činjenica što imamo čak tri postave plesačica i plesača, glavnih protagonista, kaže Goran Golovko intendant HNK Split.

Plesači baletnog ansambla splitskog teatra Mirce Munteanu, Artjom Žusov i Ivan Boiko tumačit će ulogu Stanleya Kowalskog, dok će se Eva Karpilovska, Katerina Kuznjecova i Simona Caputo izmjenjivati u ulozi
Stelle Kowalski. Balet Tramvaj zvan čežnja praizveden u Zagrebu prije deset godina, sastoji se od dvanaest plesnih slika. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Dženisa Pecotić. U predstavi sudjeluje gotovo čitav ansambl, sve počima i završava u umobolnici, cijeli balet napravljen je iz perspektive glavne junakinje.

- Drago mi je i presretna sam što sam dobila ovako krasnu dramsku ulogu Blanche DuBois koja je vrlo teška, ali i vrlo romantiočna, otkrila je Elena Nikolaeva. Njezina kolegica Albina Rahmatullina bila je vrlo iznenađena što je i ona izabrana za glavnu ulogu koja balerini daje mogućnost puno toga pokazati.

- Za grad kakav je Split ovo je jedna vrlo hrabra predstava  iz koje izlazi pouka da svi imamo pravo biti drugačiji i da se ne gledamo druge kroz šablonu, poručuje Albina Rahmatullina. 

- Predstava je vrlo duboka i kompleksna, svi smo uoči premijere vrlo uzbuđeni, vele glavni muški protagonisti Munteanu, Žusov i Boiko.

Večernji list

Povezani članci

vesti 8776874345220834385

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item